Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
21 januari 2016
Get fit with HIIT
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
16 november 2016
Interview Vriendin
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
10 juni 2015
Raw kokos snack
7 april 2023
Chocolade smoothie
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
30 april 2014
ONE event!
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
25 januari 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –