Wist je dat heel veel mensen een Jodium tekort hebben? Dat is vervelend, want Jodium is ontzettend belangrijk voor je gezondheid! Voldoende jodium is nodig voor een gezonde schildklier en een goed werkend immuunsysteem. Jodium is een sporen-element: dat wil zeggen dat het maar in hele kleine hoeveelheden in onze voedingsmiddelen zit en tegenwoordig niet genoeg.
Jodium voor de schildklier
Jodium is onmisbaar voor de schildklier, deze combineert jodium met tyrosine, een aminozuur, om schildklierhormonen van te maken. Zonder jodium, te weinig schildklier hormoon. Dit kan zelfs een van de redenen zijn waarom veel vrouwen vermoeden dat ze last hebben van hun schildklier.
Tekort?
Wat zijn dan oa de symptomen bij een tekort aan schildklierhormoon?
Geen gewicht kunnen verliezen, opgeblazen gevoel, hele droge huid, droog haar, koude handen, koude voeten, prikkelbaar, vermoeidheid.
Dus Jodium is onmisbaar, vooral voor vrouwen. Aangezien wij vrouwen meer moeite hebben om de schildklier in balans te houden, dan mannen. We hebben ook maar weinig nodig, er wordt een dagelijks hoeveelheid van 150 microgram aanbevolen. Maar toch blijkt dat een jodiumtekort al gauw kan optreden.
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in onze voeding. De bakkers zijn wel verplicht jodium aan het bakkerszout toe te voegen. Maar dat is niet genoeg voor onze gezondheid. Zeker niet als je niet veel brood eet.
Waar zit Jodium in
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je een jodiumtekort voorkomt als je amper brood, keukenzout en/of andere bewerkte voeding eet waar jodium in zit. Gelukkig zijn er heel veel natuurlijke voedingsbronnen van jodium waarmee je een tekort op een makkelijke en gezonde manier kunt voorkomen!
De rijkste voedingsbronnen van jodium zijn:
Zeegroenten zoals: zeekraal, zeewier, norivellen en Irish Moss
Kelpnoodles en kelppoeder
Schaal-, en schelpdieren
En vele vissoorten zijn rijk aan jodium zoals kabeljauw, schelvis en koolvis. Maar veel van deze vis is vervuild met kwik waardoor de jodium al snel zijn waarde verliest. Kies daarom voor wilde vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis.
Ook bevatten veel groentes, vlees, eieren, knoflook, keltisch zeezout en drinkwater wat jodium, maar wel in lagere hoeveelheden.
Tip: Gooi dus een paar keer per week zeegroenten en een vet visje in je boodschappenmandje!
Meer lezen over de schildklier? klik hier
Tekst: Suzanne van Laar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
12 december 2014
15 foods voor 2015
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
8 maart 2016
Detox kan elke dag
3 september 2015
Gezonde chocopasta
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
20 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –