Wist je dat heel veel mensen een Jodium tekort hebben? Dat is vervelend, want Jodium is ontzettend belangrijk voor je gezondheid! Voldoende jodium is nodig voor een gezonde schildklier en een goed werkend immuunsysteem. Jodium is een sporen-element: dat wil zeggen dat het maar in hele kleine hoeveelheden in onze voedingsmiddelen zit en tegenwoordig niet genoeg.
Jodium voor de schildklier
Jodium is onmisbaar voor de schildklier, deze combineert jodium met tyrosine, een aminozuur, om schildklierhormonen van te maken. Zonder jodium, te weinig schildklier hormoon. Dit kan zelfs een van de redenen zijn waarom veel vrouwen vermoeden dat ze last hebben van hun schildklier.
Tekort?
Wat zijn dan oa de symptomen bij een tekort aan schildklierhormoon?
Geen gewicht kunnen verliezen, opgeblazen gevoel, hele droge huid, droog haar, koude handen, koude voeten, prikkelbaar, vermoeidheid.
Dus Jodium is onmisbaar, vooral voor vrouwen. Aangezien wij vrouwen meer moeite hebben om de schildklier in balans te houden, dan mannen. We hebben ook maar weinig nodig, er wordt een dagelijks hoeveelheid van 150 microgram aanbevolen. Maar toch blijkt dat een jodiumtekort al gauw kan optreden.
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in onze voeding. De bakkers zijn wel verplicht jodium aan het bakkerszout toe te voegen. Maar dat is niet genoeg voor onze gezondheid. Zeker niet als je niet veel brood eet.
Waar zit Jodium in
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je een jodiumtekort voorkomt als je amper brood, keukenzout en/of andere bewerkte voeding eet waar jodium in zit. Gelukkig zijn er heel veel natuurlijke voedingsbronnen van jodium waarmee je een tekort op een makkelijke en gezonde manier kunt voorkomen!
De rijkste voedingsbronnen van jodium zijn:
Zeegroenten zoals: zeekraal, zeewier, norivellen en Irish Moss
Kelpnoodles en kelppoeder
Schaal-, en schelpdieren
En vele vissoorten zijn rijk aan jodium zoals kabeljauw, schelvis en koolvis. Maar veel van deze vis is vervuild met kwik waardoor de jodium al snel zijn waarde verliest. Kies daarom voor wilde vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis.
Ook bevatten veel groentes, vlees, eieren, knoflook, keltisch zeezout en drinkwater wat jodium, maar wel in lagere hoeveelheden.
Tip: Gooi dus een paar keer per week zeegroenten en een vet visje in je boodschappenmandje!
Meer lezen over de schildklier? klik hier
Tekst: Suzanne van Laar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 december 2015
Strakke benen en billen?
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
13 oktober 2018
Sushi omelet
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
21 januari 2016
Get fit with HIIT
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
17 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –