Wist je dat heel veel mensen een Jodium tekort hebben? Dat is vervelend, want Jodium is ontzettend belangrijk voor je gezondheid! Voldoende jodium is nodig voor een gezonde schildklier en een goed werkend immuunsysteem. Jodium is een sporen-element: dat wil zeggen dat het maar in hele kleine hoeveelheden in onze voedingsmiddelen zit en tegenwoordig niet genoeg.
Jodium voor de schildklier
Jodium is onmisbaar voor de schildklier, deze combineert jodium met tyrosine, een aminozuur, om schildklierhormonen van te maken. Zonder jodium, te weinig schildklier hormoon. Dit kan zelfs een van de redenen zijn waarom veel vrouwen vermoeden dat ze last hebben van hun schildklier.
Tekort?
Wat zijn dan oa de symptomen bij een tekort aan schildklierhormoon?
Geen gewicht kunnen verliezen, opgeblazen gevoel, hele droge huid, droog haar, koude handen, koude voeten, prikkelbaar, vermoeidheid.
Dus Jodium is onmisbaar, vooral voor vrouwen. Aangezien wij vrouwen meer moeite hebben om de schildklier in balans te houden, dan mannen. We hebben ook maar weinig nodig, er wordt een dagelijks hoeveelheid van 150 microgram aanbevolen. Maar toch blijkt dat een jodiumtekort al gauw kan optreden.
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in onze voeding. De bakkers zijn wel verplicht jodium aan het bakkerszout toe te voegen. Maar dat is niet genoeg voor onze gezondheid. Zeker niet als je niet veel brood eet.
Waar zit Jodium in
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je een jodiumtekort voorkomt als je amper brood, keukenzout en/of andere bewerkte voeding eet waar jodium in zit. Gelukkig zijn er heel veel natuurlijke voedingsbronnen van jodium waarmee je een tekort op een makkelijke en gezonde manier kunt voorkomen!
De rijkste voedingsbronnen van jodium zijn:
Zeegroenten zoals: zeekraal, zeewier, norivellen en Irish Moss
Kelpnoodles en kelppoeder
Schaal-, en schelpdieren
En vele vissoorten zijn rijk aan jodium zoals kabeljauw, schelvis en koolvis. Maar veel van deze vis is vervuild met kwik waardoor de jodium al snel zijn waarde verliest. Kies daarom voor wilde vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis.
Ook bevatten veel groentes, vlees, eieren, knoflook, keltisch zeezout en drinkwater wat jodium, maar wel in lagere hoeveelheden.
Tip: Gooi dus een paar keer per week zeegroenten en een vet visje in je boodschappenmandje!
Meer lezen over de schildklier? klik hier
Tekst: Suzanne van Laar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
10 juni 2015
Raw kokos snack
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
5 maart 2016
Ultiem geluk
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
11 december 2014
Sporttrends 2015
4 december 2014
Foodtrends 2015
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
18 maart 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –