Als het mooi weer is is het natuurlijk heerlijk en super gezellig om ‘s avonds de barbecue aan te zetten. Je nodigt wat vrienden of familie uit, lekker stukje vlees op de barbecue, wijntje erbij en je hebt een perfecte avond. Maar vaak gaan er kilo’s vlees doorheen op een avondje barbecuen en wat minder groente. Daarom hebben wij speciaal voor jullie onze favoriete barbecue recepten op een rijtje gezet. Zodat je wat meer groente eet, maar het nog steeds net zo lekker is!
Bloemkoolsteak
We beginnen met bloemkoolsteak, een van mijn favorieten. Eigenlijk is het heel simpel, je snijdt de bloemkool in plakken, vet hem in met wat olijfolie en strooit er wat kruiden naar keuze overheen. Dit kunnen steak kruiden zijn, maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. Hierna grill je je bloemkool op de barbecue, als je het idee hebt dat ‘ie goed gaar is kan je hem eraf halen (na ongeveer 15-20 minuten) en heb je een heerlijke bloemkoolsteak.
Gepofte zoete aardappel
Ook gepofte zoete aardappel is een van mijn favorieten. Maak van tevoren je aardappel goed schoon en pak hem hierna goed in in aluminiumfolie. Leg dit pakketje ongeveer 25 tot 30 minuten tussen de hete kolen en je hebt een heerlijke gepofte zoete aardappel. Om het helemaal af te maken kan je er een (gezond) sausje bij maken van bijvoorbeeld volvette Griekse yoghurt met wat bieslook erdoorheen gesneden.
Groentespies
Ook heerlijk is een groentespies. Pak een spies of saté prikker en rijg deze vol met je favoriete groente. Hierbij kan je denken aan champignons, ui, paprika of courgette. Alle groente kan er natuurlijk op. Leg je spiesen op de barbecue en wacht tot de groente goed is gegrild. Eventueel zou je de groentespiesen nog kunnen insmeren met wat olijfolie of zelfgemaakte marinade.
Zalmfilet
Ook zo lekker, een stukje zalm op de barbecue. Pak een stukje zalmfilet in in zilverfolie en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de barbecue. Je kan er eventueel peper, zout en wat tijm of rozemarijn bij in stoppen, dan geef je extra smaak aan je zalmfilet. (Hier lees je trouwens waarom de vetten in zalm zo gezond zijn.)
Kip spiesjes
Kip spiesjes zijn misschien wel een van mijn lievelingsgerechten tijdens een barbecue. Vooral wanneer je ze insmeert met zelfgemaakte marinade. Denk hierbij aan een marinade van bijvoorbeeld tijm, honing, mosterd en wat sinaasappelsap. Dan krijg je echt de allerlekkerste kip die er is! Leg je spiesjes op de barbecue tot ze gaar zijn.
Fruitsalade
Fruitsalade is altijd goed. Maak een salade met je lievelingsfruit, voeg er wat citroen- of limoensap aan toe zodat je fruit niet gaat verkleuren en zet op tafel. Ziet er kleurrijk uit en is om te smullen!
Sausjes
Sausjes kan je het beste zelf maken, dan weet je hoe gezond ze zijn (en het is nog lekkerder ook!). Mijn twee favoriete sausjes zijn tzatziki en guacamole. Die maak ik dan op deze manier:
- Tzatziki
Voor de tzatziki neem ik een paar eetlepels volle Griekse yoghurt, hier doe ik dan een (of twee) teentjes knoflook doorheen. Verder rasp ik komkommer en deze rasp roer ik dan door de yoghurt met knoflook. Voor een extra lekkere smaak zou je er wat limoensap (of geraspte schil) doorheen kunnen doen. Lekker fris!
- Guacamole
Guacamole kan ik serieus overal bij eten, zo lekker!! Ik maak dit eigenlijk volgens een ‘standaard’ recept. Één avocado, een halve rode ui (of sjalotje, dit is wat minder scherp), limoensap, een tomaatje, een halve rode peper en een teentje knoflook. Je kan er voor kiezen om de guacamole wat grof te houden, in dit geval snijd je alle ingrediënten klein en prak je ze door elkaar. Ook kan je er een wat dunnere dip van maken, dan gooi je alles in de mixer totdat je een glad geheel hebt.
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
21 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –