Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
26 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –