Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?

Omega

Essentiële en niet essentiële vetzuren? Omega 3, 6 en 9? Zie jij door de bomen het bos nog? Dat dachten we al! Daarom hieronder een heldere uitleg.

De juiste balans in omega’s essentiële vetzuren

Essentiële- en niet-essentiële vetzuren

Er zijn essentiële- en niet-essentiële vetzuren. Laat je niet verwarren door deze benamingen, want je hebt ze beiden even hard nodig, ze zijn allemaal noodzakelijk. De naam essentieel is gegeven, omdat je deze vetzuren uit voeding moet halen, want je lichaam maakt ze niet (of zeer moeizaam) zelf aan.

Omega-3

Omega-3 zijn van die essentiële vetzuren en misschien wel gelijk de belangrijkste van de omega’s! Er zijn 3 verschillende omega-3 vetten, ALA (alfalinoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA kan je lichaam niet zelf aanmaken, dit zit o.a. in lijnzaadolie. Vanuit ALA kan je lichaam, onder optimale omstandigheden, heel moeizaam en zeer beperkt EPA en DHA aanmaken. EPA en DHA zijn de paradepaardjes van omega-3. Zij zijn onder andere van belang voor het reguleren van het immuunsysteem, de hersenfunctie en hart- en bloedvaten. Omdat het omzetten van ALA in EPA/DHA zo moeizaam gaat en beperkt is moet je deze ook via voeding en/of suppletie tot je nemen. EPA en DHA zit vooral in vette vis, zoals haring, sardines en zalm.

LEES OOK: De visolie van EQ Pure Arctic Oil is een fijne dagelijkse aanvulling.

Omega-6

Omega-6 vetzuren zijn ook essentieel en de belangrijkste in deze omegafamilie is linolzuur (LA). Linzolzuur werkt onder andere positief op de cholesterolhuishouding en het immuunsysteem. Het is terug te vinden in een aantal plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en maïsolie, maar ook in heel veel fabrieksproducten (kant en klaar maaltijden, margarine, koek, snoep enz.). Dit laatste is de reden dat omega-6 bij veel mensen in (te) grote hoeveelheden binnenkomt.

Omega-9

Last but not least is er nog omega-9, een niet-essentieel vetzuur. Je lichaam kan dit zelf aanmaken vanuit oliezuur. In voeding vind je het in avocado’s, sesam en vooral olijfolie. Ook omega-9 helpt, naast vele andere gezondheidsbevorderende functies, de cholesterolhuishouding te reguleren.

Verhouding

Het mensenlichaam is een goed geoliede machine, die het beste functioneert als alles in de juiste verhouding is. Zo ook de vetzuren, en hier gaat het tegenwoordig bij veel mensen mis. Vooral de verhouding tussen omega-3 en -6 blijkt van groot belang. In de huidige voeding is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 ongeveer 1:20, terwijl 1:1 tot maximaal 1:5 wenselijk is. De gunstige werking van omega-6 wordt bij een hoge intake namelijk teniet gedaan en het vetzuur werkt dan vooral ontstekingbevorderend en kan uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingsziekten.

Om deze verhouding te herstellen is het beste om tegelijkertijd de intake van omega-6 te verlagen en die van omega-3 te verhogen. Voor het verlagen schrap je bij voorkeur de fabrieksproducten van je menu en eet je vooral vers. Voor het verhogen van omega-3 focus je vooral op de paradepaardjes EPA en DHA, door het eten van vette vis. Daarnaast zijn supplementen geen overbodige luxe, omdat je nou eenmaal niet snel een te hoog gehalte aan visolie in je lichaam zult hebben.

Suppletietips

Zoals gezegd, kan het zeker geen kwaad om, naast het regelmatig eten van vis, ook visolie supplementen te nemen. Zoals bijvoorbeeld deze. Let hierbij op dat het een gezuiverde kwaliteit is en dat er vitamine E (tocoferol) bij zit als antioxidant, aangezien visolie zeer oxidatiegevoelig is. Slik je bloedverdunnende medicijnen? Raadpleeg dan eerst een arts of therapeut, voordat je supplementen neemt. Gewoon vis eten kan natuurlijk wel!

Tekst: Joyce Puister voor VivOnline

Tags: , , , ,

Comments

    • Rice
    • 25 oktober 2018
    Beantwoorden

    Vis zit vol plastic en zware metalen. Voor visolie worden o.a. walvissen afgemaakt en de Amerikaanse makreel zit dusdanig vol met gif dat die zelfs afgeraden wordt.

    Algenolie gebruiken voor omega 3. Kost maar 10 euro p/ m.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.