Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
22 mei 2015
Smaak en kleuren
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
21 augustus 2017
Avocado risotto
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
16 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –