Wie denkt dat je voor mediteren minstens een half uur op een kussen in een kamer met kaarsjes moet zitten heeft het mis. Mediteren kan overal en altijd. Het is juist mooi als je het onderdeel kunt laten zijn van je dagelijkse routine. Onderweg, op je werk of tijdens het koken. Wanneer je het op die momenten inbouwt, zal je merken dat je gedurende de dag veel rust ervaart.

Zit en adem

Vaak zien mensen toch al gauw allerlei beren op de weg. Hoe doe ik dat als er andere mensen om me heen zijn? Wat zal mijn baas wel niet denken? Etc.

Het goede nieuws is dat er voor mediteren in werkelijkheid echt niet zoveel nodig is. Het enige wat je hoeft te doen is: bewust ademen. Uiteraard hebben we ook nog wat tips voor je die het makkelijker maken om gedurende jouw dag te mediteren.

Onderweg

  • Openbaar vervoer: zelfs wanneer je geen zitplekje hebt, kun je mediteren. Gewoon je ogen sluiten (een zonnebril maakt het minder ongemakkelijk) en bewust op je ademhaling letten
  • Auto: Mediteren tijdens het rijden is natuurlijk niet zo veilig. Maar zorg dat je 5 minuten eerder vertrekt zodat je bij aankomst op de parkeerplaats maar liefst 5 minuten kunt mediteren.
  • Lopend: Een wandel meditatie is de ideale uitkomst. Focus op je ademhaling en op hoe je voeten de ondergrond raken.

LEES OOK: 5 manieren waardoor je vaker buiten in de frisse lucht bent.

Kantoor

  • Op het toilet: Het is misschien niet je eerste keuze, maar geloof me, op zo’n toiletbril heb je echt even een momentje voor jezelf.
  • Achter je bureau: Tegenwoordig is het heel normaal om met ‘oortjes’ in te werken. Vervolgens mediteer je door te staren naar het beeldscherm. Niemand die het door heeft.
  • Op de trap: Het trappenhuis is vaak een stille plek. Je kunt ook dezelfde techniek als de wandelmeditatie toepassen.

Meditatie programma

Steeds meer werkgevers zien het belang van vitale werknemers. Bedrijven bieden daarom steeds vaker een vitaliteit programma aan waarin mediteren een onderdeel kan zijn. Heeft jouw werkgever dat (nog) niet? Wees niet bang om er eens naar te vragen, grote kans dat jouw baas er open voor staat.

BewarenBewaren

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten