Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?

Maca

Als het gaat om adaptogenen (planten die worden gebruikt om het lichaam te helpen omgaan met stress), zijn sommige behoorlijk intens. Maar anderen, zoals Maca, zijn zo mainstream dat je ze in de meeste supermarkten kunt vinden. Maar wat doet het eigenlijk en waarom heeft het de bijnaam ‘natuur Viagra’ gekregen? 

First things first: Lijkt Maca op Matcha? Uh nee. Matcha is het fel groene poeder dat de beste latte ooit maakt. Maca is een Peruaanse knolgewas die lijkt op een radijs en wordt meestal gemalen tot poedervorm.

Wat voor goeds zit erin?

Maca is rijk aan voedingsstoffen en het bevat vitale polyfenolen die het lichaam beschermen tegen cellulaire schade en oxidatieve stress. Ook bekend als Peruaanse ginseng, kan maca helpen hormonen in balans te brengen door androgenen te verminderen (mannelijke geslachtshormonen die, in overmatige hoeveelheden, het optimaal functioneren van het vrouwelijk lichaam kunnen belemmeren). Sommige vrouwen die symptomen ervaren die verband houden met Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS), zoals een vette huid, acne, hirsutisme, android obesitas en androgene alopecia hebben ontdekt dat het opnemen van maca-poeder in hun dieet de overmatige productie van mannelijke hormonen heeft verminderd, waardoor de overmatige haargroei en het elimineren van acne.

LEES OOK: 8 adaptogene kruiden die werken tegen PMS en menstruatiepijn verlichten.

En hoe zit het met de seks?

Voorstanders beweren dat Maca je seksuele drift kan verhogen; en hoewel er enig onderzoek is dat dit kan ondersteunen, is het geenszins sluitend. Een paar kleine studies hebben aangetoond dat dagelijkse consumptie van maca het libido kan verhogen, zowel bij mannen als bij vrouwen. En ander onderzoek gepubliceerd in het Asian Journal of Andrology heeft aangetoond dat Maca zelfs het aantal zaadcellen bij mannen kan verbeteren. 

Hoe moet ik het gebruiken? 

In tegenstelling tot sommige andere adaptogenen smaakt Maca behoorlijk goed – een beetje als een nootachtige butterscotch. Maar je zult het nog steeds met ander voedsel willen consumeren. Probeer een theelepel toe te voegen aan havermout, salades, muesli, smoothies of (kokos)yoghurt.

Kortom: het kan geen kwaad om maca te proberen om je energie te stimuleren, je hormonen in evenwicht te brengen of om je libido op te krikken. Maar als je je echt zorgen maakt over een merkbaar lager libido, kun je het probleem het beste met een professional aanpakken.

LEES OOK: 6 hormoon balancerende regels om na te leven.

Tekst: Inga Stoit

Tags: , , , , ,

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.