Sri Lanka, wat een fantastisch en bijzonder land. Van chillen op mooie lege stranden tot hiken in koele theeheuvels, van tempels bezoeken tot kajakken over de rivier en olifanten bekijken in nationale parken. De bevolking is supervriendelijk, spreekt goed Engels én het eten, waar het ten slotte hier op Vivonline natuurlijk om draait, oh my God: waaaaaanzinnig!! Hoezo heb ik deze keuken nog nooit eerder ontdekt?
Het eten in Sri Lanka
Mijn vriendje Paul en ik houden nogal van lekker eten. Onze laatste vakantie was in prachtig Andalusië, Spanje. Maar daar heb ik zo’n beetje iedere dag gefrituurde groenten gegeten. Haha.
Dit keer kon ik qua eten m’n geluk niet op. Alhoewel er ook echt veel vlees wordt gegeten, is Sri Lanka hét paradijs voor vegetariërs! Verschillende groenten curry’s, kottu, kokosrotti, kokos-sambol, fried rice, string hoppers, ontelbare fruitshakes en zoete pannenkoeken met honing en kokos. Deze laatste klinkt simpel maar ik denk dat ik nog nooit zoiets lekkers heb gegeten!
Een kookworkshop
Paul en ik wilden graag weten hoe de Sri Lankanen dit eten maken, zodat we er thuis ook mee kunnen experimenteren. We besloten een kookworkshop te doen bij een homestay. Superleuk! Eerst bezochten we een markt in de stad Kandy om alle ingrediënten te halen (je komt daar echt ZOVEEL groenten en fruit tegen die voor mij totaal onbekend waren!) en vervolgens kregen we alles stap voor stap in de keuken uitgelegd.
Het valt me sowieso op dat Sri Lankanen een grote kennis hebben van hun natuur, hun groenten, fruit en kruiden. Hoe het groeit, welke periode en vooral hoe ze het moeten gebruiken om er iets lekkers mee te maken. Ze staan zo dicht bij de natuur; mooi vind ik dat. Ik weet stiekem vrij weinig over wat er in Nederland ieder seizoen allemaal groeit en verbouwd wordt.
Curry maken
Tijdens de kookcursus kregen we o.a. uitleg over hoe je chicken curry (voor Paul dan 😉 en een dhal curry (vegetarische curry met linzen) maakt. Hoe rasp je kokos en wat doe je met het sap. Overal wordt er kokos in verwerkt. Ook heerlijk toruwens; zo’n young king coconut, rietje erin en drinken maar. Super healthy! Leuk die kokosdrankjes die in onze supermarkten liggen, maar er gaat niks boven een échte verse!
Verse kruiden
In de Sri Lankaanse keuken wordt er ook veel gebruikgemaakt van verse kruiden (ok, die pepers zijn soms een beetje te heftig voor ons..haha) zoals kurkuma, anijszaad, venkel, mosterdzaad, kaneel, kardemom, fenegriek etc.
Het resultaat na 1,5 uur in de keuken te hebben gestaan: verrukkelijk!! We bleven opscheppen en trots zijn op ons eigen gemaakte eten.
Iedere week een nieuwe keuken leren kennen
Paul en ik hebben nu de deal gemaakt dat we iedere maand ergens gaan eten met een andere keuken. Op vakantie deden we een kleine foodquiz met elkaar en toen kwamen we erachter hoeveel keukens we eigenlijk toch stiekem niet kennen en wat van ieder land de specialiteiten zijn. Wat is nou typisch Nederlands eten? Stroopwafels, stamppot, erwtensoep, drop, bitterballen …;-)?
Leuk plan voor 2018
Nou eerst maar eens die Sri Lankaanse keuken in m’n vingers krijgen. Of eigenlijk; eerst maar even een beetje de vakantiekilo’s eraf trainen en ‘s ochtends beginnen met een green smoothie. Wennen, want stiekem verlang ik toch nog naar m’n dhal curry in de ochtend..
Xx Krystl xx
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
8 mei 2014
Mom in shape
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
10 juli 2015
Voeding met Viv
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
18 augustus 2015
Slanke salade
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
9 augustus 2015
Herman over bonen
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
13 augustus 2017
Deze 5 tips moet je weten voor een gezonde relatie
16 november 2016
Interview Vriendin
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
15 februari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –