Het is duidelijk: het eten van tegenwoordig is anders dan vroeger. Onze grootouders zouden veel van het voedsel dat in de supermarkt ligt niet eens herkennen. Er is wel iets dat heel constant is gebleven: het gebruik van kruiden en planten! Een kruidentuin voor je lichaam dus. Kruiden en planten maken niet alleen een gerecht lekker, ze geven ook je gezondheid een mega boost. Kruiden zijn een ondergewaardeerd wapen dat ingezet kan worden tegen het bestrijden van chronische ziektes.
Vitamine C
Mensen zijn biochemisch aangetrokken tot bepaalde smaken, zoals bijen tot nectar. Dieren kunnen hun eigen vitamine C aanmaken, wij mensen niet. Onze ‘craving’ naar suiker is eigenlijk een manier van de natuur om ons voedsel te laten eten dat veel vitamine C bevat zoals zoet fruit. Er zitten veel voordelen aan kruiden en planten. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.
Knoflook
Knoflook is een van de beste medicijnen aller tijden. Kijk voor meer informatie over knoflook HIER
Peterselie
Supergezond! Het geneest oorontsteking, diarree en bloedarmoede. Er zijn tientallen ziektes die peterselie bestrijdt. Het zit vol met ijzer; meer dan spinazie. Peterselie wordt al duizenden jaren als geneeskruid gebruikt; pas sinds enkele honderden jaren ziet men ook de culinaire waarde van peterselie in.
Rozemarijn
Rozemarijn is goed voor je huid, omdat dit zeer sterke antioxidant-eigenschappen heeft. Daarnaast werkt rozemarijn koortsverlagend. Het gaat spierpijn en reumatische pijnen tegen. De opeenhopingen van gifstoffen en vrije radicalen die hiervoor verantwoordelijk zijn worden sneller uitgeschakeld als je vaak rozemarijn eet of drinkt. Ook werkt rozemarijn goed tegen maagkrampen en andere spijsverteringsproblemen
Salie
Salie is kalmerend, werkt bij verkoudheid, hoest, astma, insectenbeten, zenuwzwakte, uitblijvende menstruatie, steriliteit, het stimuleren van de spijsvertering en het uitdrijven van gasvorming. Je kunt het dus maar beter in huis hebben!
Tijm
Tijm werkt ontsmettend en slijmverdunnend: daarom is het een goed middel tegen infecties van de luchtwegen. Als je verkouden bent en je moet veel hoesten, is een thee gemaakt van tijm een prima medicijn!
Oregano
Oregano staat bol van de antioxidanten. Er zit thymol in, een zuur dat ook in tijm voorkomt en rozemarijnzuur, wat uiteraard in rozemarijn ook zit. Dit zijn beide stoffen met een antiseptische werking. Het gaat schadelijke bacteriën te lijf en vrije radicalen. Hierdoor is oregano een ware boost voor je immuunsysteem.
Kaneel
Kaneel is te gebruiken bij diarree, gevoelige darmen, hoesten, verkoudheid en koorts, tegen vermoeidheid en kouwelijkheid ten gevolge van ziekte en/of spanningen. Kaneel heeft een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau dat weer in verband staat met de vet en spiercellen.
Gember
Gember helpt tegen misselijkheid, zeker bij zwangere vrouwen. Ook bestrijdt het spierpijn en kan het menstruatiepijn verlichten.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
18 augustus 2015
Slanke salade
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
6 oktober 2014
Eetdagboek review
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
30 april 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –