Bepaalde kooktechnieken kunnen je maaltijd maken of breken. Niet alleen qua smaak of structuur maar vooral ook qua voedingsstoffen. Je hoeft geen chef te zijn om de maximale voordelen uit je gerecht te halen, maar je wil natuurlijk wel de foefjes kennen zodat er geen kwalitatieve eigenschappen van het eten verloren gaan.
Met deze 4 tips behoud je de voedingsstoffen in je eten en krijg je alles daarvan binnen.
1. Bak met de juiste vetten
Sommige soorten zaadolie zijn meer geschikt om over je maaltijd te sprenkelen dan om mee te bakken. Denk aan oliën als: sesamzaadolie, lijnzaadolie, hennepolie. Het geldt ook voor notenolie van amandelen, walnoten en macadamia’s. De meervoudige onverzadigde vetten oxideren bij blootstelling aan hitte en veranderen in schadelijke verbindingen en dat is dan ook de reden waarom je er liever niet mee bakt. Terwijl ze wel erg gezond zijn als dressing. Ze bevatten namelijk veel nuttige voedingsstoffen en een hoop gezonde vetten (naast de heerlijke smaak natuurlijk). Dit geldt overigens ook voor je oh-zo vertrouwde extra vergine olijfolie.
Dus waar bak je het liefste mee? Avocado-olie, kokosolie en ghee. Deze zijn zeer goed om mee te bakken omdat ze een hoger rookpunt hebben (vanwege hun stabiele verzadigde vetten). Let echter altijd op als je aan het bakken bent. Zolang je iets te lang bakt kunnen er nuttige voedingsstoffen en fytochemicaliën verloren gaan, worden er schadelijke verbindingen aangemaakt en krijgt je eten een onaangename verbrande smaak.
LEES OOK: Dit ontbijtje balanceert de hormonen, en dat komt hierdoor.
2. Langzaam en op lager vuur bakken is gezonder
Als je op hoge temperatuur bakt kan dit kankerverwekkende bijproducten opleveren, een stuk vlees van goede kwaliteit kan dus haar voedingsstoffen verliezen en daarmee helemaal niet meer gezond zijn. Als eiwitten en vetten worden blootgesteld aan hoge hitte vindt er een chemische reactie plaats die resulteert in verbindingen die geavanceerde glycatie-eindproducten of AGE’s worden genoemd. Deze schadelijke toxines kunnen ons verouderingsproces versnellen omdat oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam dan krachtiger worden. Als je dit combineert met suiker is het nog erger. Vermijd dus vooral suikerachtige sauzen op je aangebrande stuk BBQ vlees.
Verander de kookmethoden om de blootstelling aan giftige stoffen te verminderen. Focus je op lagere temperaturen om je vlees mee te bereiden, denk aan: slow cooking, pocheren en stoven. Het gebruik van zure marinade voorafgaand het bakken (azijn of citroensap) kan ook de negatieve effecten van ‘kook-proteïnen’ bij hoge temperaturen tegengaan. Wees ook voorzichtig met het bakken van je groenten, als je ze mariniert met iets van suiker of ze op te hoog vuur bereid kan dit ook AGE’s in de hand helpen.
LEES OOK: Alles wat je wil weten over gewichtstoename en hormonen.
3. Week voor een betere spijsvertering
Noten, zaden, granen en peulvruchten zijn allemaal gezond maar ze kunnen makkelijker verteerbaar worden gemaakt door ze voorafgaand aan het koken te weken. Dat komt omdat het weken in water het kiemproces nabootst, helpt bepaalde voedingsstoffen remmers zoals fytinezuur te deactiveren, grote hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen vrijgeeft en enzymen activeert die je lichaam helpen het bij verteren ervan. De week tijden variëren per ingrediënt, maar dit kun je makkelijk online vinden.
4. Vermijd koken
Als je groenten in water kookt spoelen bepaalde voedingsstoffen zoals B-vitamines en vitamine C in het water. En deze spoel je dus weg zodra je het water weggooit. Blancheren of het snel onderdompelen van groenten in kokend water kan ook verlies van voedingsstoffen veroorzaken. Je kunt dus het beste je groente stomen, sauteren of braden. Als je het op deze manier doet behoud je meer voedingsstoffen en ze bevatten vet wat je lichaam weer kan gebruiken om bepaalde voedingsstoffen op te nemen. Het maken van soepen of stoofschotels is ook een goede optie, omdat je de voedingsrijke vloeistof consumeert waarin de groenten koken.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
13 augustus 2015
Homemade Hummus
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
20 juni 2016
3 x koffievervangers
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
25 maart 2015
De vetfluisteraar
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
17 december 2015
Strakke benen en billen?
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
26 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –