Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
9 augustus 2015
Herman over bonen
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
10 juni 2015
Raw kokos snack
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
2 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –