Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
2 juli 2014
Aan het infuus
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
8 mei 2016
Een Killer Body? Dat kan!
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
15 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –