Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
20 juni 2016
3 x koffievervangers
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
22 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –