“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
30 september 2015
Glutenvrije maand
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
21 januari 2016
Get fit with HIIT
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
6 oktober 2014
Eetdagboek review
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
31 juli 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –