Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.
Verzuring van je lichaam
Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.
Evenwicht bewaren
Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.
Verzuurd vs basisch lichaam
Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.
Balans
Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.
Belangrijke mineralen
- Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
- Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium
Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.
Basenvormende en zuurvormende voeding
Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Sterk zuurvormend
Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank - Zuurvormend
Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil - Zwak zuurvormend
De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot - Neutraal
Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is) - Zwak basenvormend
Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot - Basenvormend
De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil - Sterk basenvormend
Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen
Wat kun je zelf doen?
Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
23 maart 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –