Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.
Verzuring van je lichaam
Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.
Evenwicht bewaren
Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.
Verzuurd vs basisch lichaam
Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.
Balans
Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.
Belangrijke mineralen
- Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
- Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium
Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.
Basenvormende en zuurvormende voeding
Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Sterk zuurvormend
Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank - Zuurvormend
Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil - Zwak zuurvormend
De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot - Neutraal
Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is) - Zwak basenvormend
Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot - Basenvormend
De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil - Sterk basenvormend
Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen
Wat kun je zelf doen?
Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
13 augustus 2015
Homemade Hummus
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
25 mei 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –