Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.
Verzuring van je lichaam
Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.
Evenwicht bewaren
Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.
Verzuurd vs basisch lichaam
Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.
Balans
Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.
Belangrijke mineralen
- Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
- Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium
Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.
Basenvormende en zuurvormende voeding
Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Sterk zuurvormend
Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank - Zuurvormend
Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil - Zwak zuurvormend
De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot - Neutraal
Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is) - Zwak basenvormend
Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot - Basenvormend
De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil - Sterk basenvormend
Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen
Wat kun je zelf doen?
Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
22 september 2015
Beste eitjes
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
10 oktober 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –