Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.
Verzuring van je lichaam
Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.
Evenwicht bewaren
Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.
Verzuurd vs basisch lichaam
Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.
Balans
Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.
Belangrijke mineralen
- Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
- Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium
Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.
Basenvormende en zuurvormende voeding
Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Sterk zuurvormend
Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank - Zuurvormend
Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil - Zwak zuurvormend
De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot - Neutraal
Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is) - Zwak basenvormend
Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot - Basenvormend
De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil - Sterk basenvormend
Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen
Wat kun je zelf doen?
Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
9 juni 2016
Rode linzensoep
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
1 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –