Intolerant of allergisch? Wat is nou eigenlijk het verschil?

intolerant

Het lijkt tegenwoordig wel een trend om ‘moeilijk’ te doen over voeding. vandaag de dag zijn we heel kieskeurig met wat we wel en niet willen eten. Dat lijkt een goede ontwikkeling. Want waarom zou je immers niet voorzichtig mogen doen met wat je in je mond stopt? Daar is op zich niets mis mee… 

Anafylactische shock

Maar als moeder van een heel allergisch kind, dat van de kleinste kruimel al in een anafylactisch shock (met dodelijke afloop) kan raken, moet ik heel hard mijn best doen in restaurants of openbare gelegenheden om duidelijk te maken dat het in ons geval geen ‘hippe’ keuze betreft. De allergie van onze zoon wordt in eerste instantie niet serieus genomen. “Daar heb je weer zo iemand die met de glutenvrije en lactose-intolerantie trend meegaat”, zie je het bedienend personeel denken. Vooropgesteld: overgevoeligheid voor voeding kan vervelend zijn. Intolerantie, zoals ik voor lactose, kan in sommige gevallen zelfs best problematisch zijn. Een voedselallergie, zoals bij ons zoontje, kan dodelijk zijn. Het zou daarom mooi zijn als er wat meer duidelijkheid zou komen over hoe mensen hun keuze van (niet) eten zouden noemen. Dit zou mensen met een gevaarlijke allergie enorm helpen.

Niks aan het toeval overlaten

Laatst werkte ik aan boord van een vlucht van Amsterdam naar Lima. Ik had een dame aan boord die tijdens het serveren van de maaltijd ons attendeerde op het feit dat ze een ernstige notenallergie had en daar dus niets van mocht hebben (zelfs geen sporen van noten). Mijn advies aan zo’n dame zou dan zijn om je eigen eten mee te nemen. Als het om ons zoontje gaat, laten wij niets aan toeval over. Maar deze dame was niet voorbereid. We hebben in alle mogelijk hoeken en gaten geprobeerd iets voor haar te vinden, maar er zat volgens haar niets tussen wat zij kon eten. En toen zag mevrouw het toetje bij de passagier naast haar en wilde er ook graag eentje. Wij hebben haar uitgelegd dat dit toetje sporen van noten bevat, dus dat ze dit maar beter niet kon eten. Ineens veranderde haar allergie als een blad aan de boom. Maar zo allergisch was ze toch niet? Ik moest even tot tien tellen, want dit zijn de mensen die het voor mensen met een zeer ernstige voedselallergie, zoals mijn zoon, heel gevaarlijk maken. Spelen met de ernst van de allergie. Not done!

Wat is voedselallergie?

Als je een voedselallergie hebt, reageert je afweersysteem op de eiwitten die in voeding zitten. Hierdoor ontstaat er een allergische reactie. Mensen die ernstig allergisch zijn kunnen al op het kleinste beetje eiwit reageren. Dit eiwit wordt een allergeen genoemd. Een voorbeeld hiervan is pinda-allergie. Dan reageert het afweersysteem heel ernstig op het pinda-eiwit. Het lichaam maakt dan antistoffen aan (IGE) en histamine die de klachten veroorzaken.

Klachten

De klachten kunnen sterk variëren: 

– Huidklachten: galbulten, roodheid, jeuk, eczeem;

– Oogklachten: rode ogen, jeuk, tranen;

– Luchtwegklachten: verstopte neus, snotteren, niezen, benauwdheid, piepende ademhaling, astma;

– Maagdarmkanaal: buikpijn, misselijkheid, overgeven, diarree;

– Hart en vaatklachten: duizeligheid, zweten, lage bloeddruk;

– Zwelling: zwelling van het gelaat en keel

Dit alles kan uitmonden in een levensbedreigende anafylaxie. Als er twee van de bovengenoemde orgaansystemen ‘werken’, dan is er kans op anafylaxie. Er moet dan snel gehandeld worden met een EpiPen / adrenaline-shot, gevold door medische hulp (dus altijd meteen 112 bellen).

Wat is voedselintolerantie?

Als je bijvoorbeeld intolerant bent voor koemelk, dan heet een lactose intolerantie. Het lichaam kan dan het melkenzym niet goed verteren. Dit komt door een tekort aan lactase in het lichaam, waardoor de darmen dit enzym niet goed verwerken. Dit kan in sommige gevallen zeer vervelende klachten geven, zoals een opgeblazen pijnlijke buik en enorme vermoeidheid. Intolerantie heeft echter geen anafylactische shock gevolgd door de dood als resultaat. Bij een intolerantie reageert je afweersysteem NIET allergisch op een voedingsstof. Het afweersysteem speelt nauwelijks of geen rol. Vaak is het zo dat je lichaam reageert op een enzym, zoals bij melk in voeding.

Klachten

Klachten bij voedselintolerantie kunnen zijn:

– Maag- en darmkanaal: buikpijn misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid, diaree, overgeven. 

Een intolerantie geeft in principe alleen klachten in het maag en darmkanaal. Al is het wel zo dat als het maag- en darmkanaal slecht werkt daar ook weer andere klachten uit voort kunnen komen, zoals eczeem of extreme vermoeidheid. Deze klachten treden echter niet accuut op, zoals bij een voedselallergie.

In het verleden heb ik nooit het verschil geweten tussen een intolerantie en allergie. Het verschil is, zoals bovenstaand duidelijk wordt, enorm. Hopelijk kunnen we door meer inzicht te geven voorkomen dat mensen niet zomaar met termen smijten die gevaarlijk kunnen zijn voor de mensen met een ‘echte’ voedselallergie. Als de dame aan boord had geweten hoe gevaarlijk dit is, had ze er waarschijnlijk niet mee gespeeld 😉

Liefs,

Melissa

 

Lees hier meer van Melissa

Tags: , ,

Comments

  • Ilse
  • 8 maart 2019
  Beantwoorden

  Fijn je beschrijving! Hopen dat mensen er serieuzer mee om gaan en dat het meer bekend word. Helaas in de praktijk word het gezien als een hype. Maar geloof me, ik loop liever mee met een andere hype dan mijn intoleranties 😉 succes en kracht voor jouw zoontje en voor jezelf! Liefs.

   • Cheryl
   • 25 juni 2019
   Beantwoorden

   Hallo Melissa, ik Cheryl leef ook met een ernstige noten pinda allergie het is apsoluut niet makkelijk om ermee te leven en er is ondzettend veel onbegrip voor😢 mensen denken vaak erg makkelijk van je kan dit of dat wel eten maar ze begrijpen niet dat het heel gevaarlijk kan zijn en zelfs dodelijk kan zwijn. Heb altijd als ik weg ga mijn bandje om SOS met daarin een opgevouwen papiertje zodat als er wat is dat mensen altijd kunnen zien waar ik mee leef of heb! Ik hoop echt dat er veel meer begrip voor komt en het serieuzer word genomen.

   Sterkte voor je zoontje

   Groetjes Cheryl

  • Ivo Swerink
  • 25 juni 2019
  Beantwoorden

  Hallo Melissa

  Idd heel netjes verwoord van u
  Mijn vriendin leeft met een ernstige noten pinda allergie
  En leg het maar is uit in je omgeving pfffff onbegrip onbegrip en nog eens onbegrip
  Terwijl het wel levensgevaarlijk
  Kan zijn heb bij mijn vriendin al vaak een epipen gezet nou dan
  Schrik he eerst wel even maar dan is het verstand op nul en de epipen zetten daarna meteen 112 bellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.