Let jij net zoals half Nederland op de hoeveelheid koolhydraten die je eet? Koolhydraten leiden immers tot insuline resistentie en hierdoor wordt je dik en ziek. Is een overmatige koolhydraatconsumptie de oorzaak van insulineresistentie of is er meer?
Wat doet insuline?
Insuline is samen met glucagon het belangrijkste hormoon voor de bloedsuiker regeling. Insuline is nodig om glucose uit het bloed op te nemen zodat er energie van gemaakt kan worden. Glucagon daarentegen zal de bloedsuikerspiegel weer verhogen als deze te laag wordt.
Insuline is het belangrijkste opbouwende hormoon in je lichaam. Het is onder andere nodig voor opbouw van de spieren, het ondersteunt vernieuwing van huid en bindweefsel. Daarnaast zorgt het in de hersenen voor een verzadigingsgevoel en het ondersteunt de energielevering aan het immuunsysteem. Insuline is zelfs in lage concentraties ontstekingsremmend.
Insuline resistentie is niet per se slecht
Onze weefsels kunnen resistent worden voor het hormoon insuline. Ze reageren dan niet meer op de signalen van insuline. Dat we ongevoelig kunnen worden voor insuline heeft ook een functie. Het hormoon verdeelt energie tussen de verschillende organen en weefsels van het lichaam. In bepaalde omstandigheden heeft een orgaan minder energie nodig en het wordt dan tijdelijk insulineresistent. De glucose kan dan in een ander orgaan gebruikt worden.
Insuline resistentie door ontstekingen
Er zijn heel wat factoren die een relatie hebben met insuline resistentie of met hoge insuline niveaus in het bloed. Onze huidige leefomgeving met een hoge suiker- en koolhydraatinname wordt als belangrijke reden voor het ontstaan van problemen met de insulinehuishouding gezien. Ontstekingen spelen misschien nog wel een veel belangrijkere rol in dit mechanisme.
Je hebt kunnen lezen dat insuline resistentie niet per se slecht is. Bij een infectie, zoals griep moet alle energie naar het immuunsysteem om de infectie snel te boven te komen. Het gevolg is dat weefsels of organen die op dat moment minder belangrijk zijn insulineresistent worden. In het geval van griep zijn dat bijvoorbeeld de spieren. Vandaar dat je op dat moment geen zin hebt om te bewegen. Als het virus of de bacterie onschadelijk gemaakt is wordt de insuline resistentie weer opgeheven.
Langdurige ontstekingen
Langdurige ontstekingen, zoals bij gingivtis en parodontitis zorgen voor langdurige activiteit van het immuunsysteem. Deze chronische ontstekingen zorgen voor de productie van allerlei eiwitten. Deze eiwitten kunnen de werking van insuline verstoren, waardoor de insuline gevoeligheid afneemt. Ben je druk je koolhydraten aan het tellen en dan wordt je alsnog insuline resistent om dat er sprake is van een actief immuunsysteem.
Wil je meer artikelen lezen van Yvonne? Lees dan eens dit artikel en kom erachter wat gezonder is, yoghurt of kwark.
Tekst: Yvonne Kort voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
9 november 2014
Herfstige salade
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
8 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –