Bah, hooikoorts: dit is wat je er tegen kunt doen

hooikoorts
Leestijd: 2 minuten

We zijn natuurlijk allemaal erg blij met dit heerlijke zonnetje, maar dat zijn we niet met de pollen. Als het voorjaar van start gaat kunnen er al snel hooikoorts klachten optreden. Dit is wat je er tegen kunt doen:

Vaseline smeren

Het is aan te raden om een beetje vaseline rond je neus te smeren voordat je naar buiten gaat. Je huid is hierdoor namelijk beschermd tegen directe prikkelingen van pollen. Je kunt dit vaker op een dag doen, maar was daarvoor altijd even je handen.

Hygiëne

Was je haren na een dagje op de hei, in bed stappen met een haardos vol pollen gaat je geen goed doen. Qua hygiëne is het belangrijk dat je erg je best doet, was je kleren en zorg voor een schoon huis. Dit scheelt een hoop trammelant.

Pollenmelders

Je kunt een onderzoek bij de huisarts afnemen en hij of zij kan jou vertellen waar je last van hebt. Zo kunnen ze zien om welke bomen, kruiden of grassen het gaat. Zodra jouw allergie ontdekt is kun je hier rekening mee houden door de pollenmelders in de gaten te houden. Je kunt zo precies zien hoeveel stuifmeel er in de lucht is, wat je kunt verwachten en of je medicijnen moet nemen.

Pollen mijden

Als je heel veel last hebt van pollen zul je deze een beetje moeten ontwijken. Je doet jezelf er uiteraard geen plezier mee om te gaan picknicken op een pas gemaaid grasveld. Soms kun je zelfs beter niet de was buiten hebben uithangen, je kunt de pollen dan namelijk mee naar binnen nemen en op je dragen – wat niet fijn is.

Washandje gebruiken

Bij jeuk zijn we al snel geneigd om te wrijven maar dit moet je juist niet doen. Je kunt het namelijk alleen maar erger maken door jezelf extra met pollen te infecteren. Gebruik in plaats van je handen een washandje. Je kunt je ogen hiermee bevochtigen en je kunt ze ook spoelen met koud water.

Pollenhorren

Er zijn horren voor muggen en je hebt ze tegen pollen. Je kunt je ramen openen en alsnog frisse lucht binnen krijgen zonder onaangename pollen. Het is het meest ideale om je woning te luchten na een regenbui, dan hangt er namelijk niet zoveel stuifmeel in de lucht.

Medicatie

Hooikoorts is goed te bestrijden met antihistamine. Je kunt dit bij de drogist of apotheek krijgen. De middelen kunnen verschillen, er is medicatie voor de neus maar ook iets tegen pijnlijke ogen. Of je voor een tablet, neusspray of oogdruppels tegen hooikoorts gaat is aan jou.

LEES OOK: 8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet.

Tekst: Inga Stoit

 

Tags: ,

Comments

    • Ciska
    • 26 februari 2019
    Beantwoorden

    Hallo. Is het dan ook verstandiger om voedingsmiddelen die een kruisreactie geven te mijden? Bv graansoorten of hazelnoten?

    Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.