Een magnetron is heel fijn om in huis te hebben. Het scheelt enorm in tijd en gemak als je geen tijd of zin hebt om te koken. Een maaltijd in de oven, en binnen een paar minuten is je eten klaar. Ideaal! Maar, is dit wel zo ideaal? Hoe gezond is het gebruik van een magnetron eigenlijk?
Tijdwinst door magnetron?
Eten is natuurlijk niet alleen iets dat je ‘moet’, het is ook de gelegenheid om met aandacht en ontspanning met voeding en gezondheid bezig te zijn. Er zijn zoveel dingen op een dag die tijd kosten. Dus waarom niet even de tijd nemen om gezond voedsel te bereiden? Dé drie belangrijkste pijlers van onze gezondheid zijn voeding, beweging en ontspanning. Dus richt je aandacht op alle drie, dan ben je pas echt gezond bezig. Maak er een dagelijkse gewoonte van om in de avond eten te bereiden. Niet over nadenken, gewoon doen! Net als het poetsen van je tanden, dat doe je ook gewoon. In het begin is het misschien een opgave omdat je het niet gewend bent, maar na een tijdje wordt het een vaste dagelijkse, gezonde, gewoonte.
Dood voedsel?
Voeding hoort ons energie te geven. Het is brandstof voor je lichaam. Het gaat niet alleen om de dagelijkse vitamines en calorieën die je binnenkrijgt, het gaat ook om de vitaliserende waarde die voeding ons geeft! Magnetron voedsel is vaak ‘dood’. Dood? Ja, dit heeft te maken van zogeheten biofotinen: lichtdeeltjes. Deze lichtdeeltjes worden gevormd tijdens stofwisselingsprocessen die energie leveren in levende organismen. Het meten van deze deeltjes is een maat voor de energie in levende organismen. Dit is super belangrijk voor onze gezondheid! Er wordt veel onderzoek gedaan of het meten van lichtdeeltjes een diagnosemethode kan zijn. Zieke cellen stralen nou eenmaal ander licht uit dan gezonde cellen. Het zou dus zo kunnen zijn dat door bereiding in de magnetron, het grootste deel van de biofotonen vernietigd wordt. Hier is echter nog onderzoek naar of dit ook echt zo is.
Een andere manier van verhitten
Als je eten verhit in de magnetron, is dit een andere verhitting dan verhitting via vuur. Als voedsel wordt verhit in de magnetron, wordt dit gedaan via het heel snel trillen van cellen. De celstructuren van je voedsel botsen op deze manier zo hard tegen elkaar, dat ze worden beschadig en zelfs onherkenbaar worden gemaakt voor ons lichaam! Oei.
Plastic in de magnetron
Veel magnetron maaltijden kun je opwarmen in de verpakking. Ook dit is niet gezond, opwarmen en ontdooien in plastic (dit geldt ook voor plastic schaaltjes!) zorgt voor het vrijkomen van xeno-oestrogenen. Dit zorgt voor een verstoring in de hormoonhuishouding.
Risico’s bij onvoldoende verwarming
Het kan bij de opwarming met de magnetron heel makkelijk gebeuren dat voedsel niet overal even heet is. Het te koude voedsel kan dan makkelijk ziekmakende bacteriën bevatten. Daarnaast kan het te warme voedsel makkelijk verbrandingsverschijnselen in de mond geven. Dus als je restjes opwarmt: roer dit dan regelmatig goed door!
Verlies van Vitamine B12 in de magnetron
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30 tot 40 procent van de vitamine B12 verloren gaat in de magnetron. Dat is veel! Zeker gezien we al niet veel vitamine B12 binnenkrijgen. Het zou dus daarom zeer goed kunnen dat steeds meer mensen een B12 tekort hebben. B-vitamines als B12, foliumzuur en B6 zijn erg gevoelig voor verhitting, zuurstof en licht. Omdat slechts 3% van onze voeding onbewerkt is, is het toch al een hele klus om voldoende B-vitamines binnen te krijgen.
Zwangere vrouwen en kinderen
Er wordt door vele bronnen gewaarschuwd dat zwangere vrouwen en kinderen echt niet in de buurt mogen komen bij een werkende magnetron, vanwege het ‘lekker’ van straling.
Als het voor zwangere vrouwen en kinderen niet goed is, misschien is het dan beter voor iedereen om uit de buurt te blijven van de stralingen van de magnetron, en dus van de magnetron.
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: Rineke Dijkinga
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
25 maart 2015
De vetfluisteraar
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
30 september 2015
Glutenvrije maand
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
1 april 2015
Saoto soep
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
2 juli 2014
Aan het infuus
2 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –