Een magnetron is heel fijn om in huis te hebben. Het scheelt enorm in tijd en gemak als je geen tijd of zin hebt om te koken. Een maaltijd in de oven, en binnen een paar minuten is je eten klaar. Ideaal! Maar, is dit wel zo ideaal? Hoe gezond is het gebruik van een magnetron eigenlijk?
Tijdwinst door magnetron?
Eten is natuurlijk niet alleen iets dat je ‘moet’, het is ook de gelegenheid om met aandacht en ontspanning met voeding en gezondheid bezig te zijn. Er zijn zoveel dingen op een dag die tijd kosten. Dus waarom niet even de tijd nemen om gezond voedsel te bereiden? Dé drie belangrijkste pijlers van onze gezondheid zijn voeding, beweging en ontspanning. Dus richt je aandacht op alle drie, dan ben je pas echt gezond bezig. Maak er een dagelijkse gewoonte van om in de avond eten te bereiden. Niet over nadenken, gewoon doen! Net als het poetsen van je tanden, dat doe je ook gewoon. In het begin is het misschien een opgave omdat je het niet gewend bent, maar na een tijdje wordt het een vaste dagelijkse, gezonde, gewoonte.
Dood voedsel?
Voeding hoort ons energie te geven. Het is brandstof voor je lichaam. Het gaat niet alleen om de dagelijkse vitamines en calorieën die je binnenkrijgt, het gaat ook om de vitaliserende waarde die voeding ons geeft! Magnetron voedsel is vaak ‘dood’. Dood? Ja, dit heeft te maken van zogeheten biofotinen: lichtdeeltjes. Deze lichtdeeltjes worden gevormd tijdens stofwisselingsprocessen die energie leveren in levende organismen. Het meten van deze deeltjes is een maat voor de energie in levende organismen. Dit is super belangrijk voor onze gezondheid! Er wordt veel onderzoek gedaan of het meten van lichtdeeltjes een diagnosemethode kan zijn. Zieke cellen stralen nou eenmaal ander licht uit dan gezonde cellen. Het zou dus zo kunnen zijn dat door bereiding in de magnetron, het grootste deel van de biofotonen vernietigd wordt. Hier is echter nog onderzoek naar of dit ook echt zo is.
Een andere manier van verhitten
Als je eten verhit in de magnetron, is dit een andere verhitting dan verhitting via vuur. Als voedsel wordt verhit in de magnetron, wordt dit gedaan via het heel snel trillen van cellen. De celstructuren van je voedsel botsen op deze manier zo hard tegen elkaar, dat ze worden beschadig en zelfs onherkenbaar worden gemaakt voor ons lichaam! Oei.
Plastic in de magnetron
Veel magnetron maaltijden kun je opwarmen in de verpakking. Ook dit is niet gezond, opwarmen en ontdooien in plastic (dit geldt ook voor plastic schaaltjes!) zorgt voor het vrijkomen van xeno-oestrogenen. Dit zorgt voor een verstoring in de hormoonhuishouding.
Risico’s bij onvoldoende verwarming
Het kan bij de opwarming met de magnetron heel makkelijk gebeuren dat voedsel niet overal even heet is. Het te koude voedsel kan dan makkelijk ziekmakende bacteriën bevatten. Daarnaast kan het te warme voedsel makkelijk verbrandingsverschijnselen in de mond geven. Dus als je restjes opwarmt: roer dit dan regelmatig goed door!
Verlies van Vitamine B12 in de magnetron
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30 tot 40 procent van de vitamine B12 verloren gaat in de magnetron. Dat is veel! Zeker gezien we al niet veel vitamine B12 binnenkrijgen. Het zou dus daarom zeer goed kunnen dat steeds meer mensen een B12 tekort hebben. B-vitamines als B12, foliumzuur en B6 zijn erg gevoelig voor verhitting, zuurstof en licht. Omdat slechts 3% van onze voeding onbewerkt is, is het toch al een hele klus om voldoende B-vitamines binnen te krijgen.
Zwangere vrouwen en kinderen
Er wordt door vele bronnen gewaarschuwd dat zwangere vrouwen en kinderen echt niet in de buurt mogen komen bij een werkende magnetron, vanwege het ‘lekker’ van straling.
Als het voor zwangere vrouwen en kinderen niet goed is, misschien is het dan beter voor iedereen om uit de buurt te blijven van de stralingen van de magnetron, en dus van de magnetron.
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: Rineke Dijkinga
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
16 november 2016
Interview Vriendin
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
10 juni 2015
Raw kokos snack
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
18 augustus 2015
Slanke salade
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
28 mei 2014
Bloemkool pizza
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
2 februari 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –