Hét bewijs dat een glutenvrij dieet Hashimoto vermindert

Hashimoto
Leestijd: 2 minuten

Al veel mensen hebben de positieve effecten van een glutenvrij dieet ervaren, maar het wetenschappelijke bewijs dat het vermijden van gluten Hashimoto daadwerkelijk vermindert was er nog niet. Tot nu. Want onderzoekers hebben het positieve effect van een glutenvrij dieet op Hashimoto nu eindelijk aangetoond.

Resultaten van een glutenvrij dieet

Het vermijden van gluten leidde bij vrouwelijke Hashimotopatiënten tot een verlaging van de antilichamen anti-TPO en anti-Tg. Dit betekent dat de auto-immuniteit was afgenomen. De mate waarin het immuunsysteem de schildklier aanviel was dus vermindert. Daarnaast zorgde het glutenvrije dieet ook voor een stijging van de vitamine D-spiegel en de SPINA-GT-index. De conclusie van de onderzoekers was dat het vermijden van gluten voordelen biedt voor Hashimotopatiënten. [i]

Welke voeding bevat gluten?

Gluten zitten van nature in granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. En natuurlijk zitten ze ook in alle producten die hiervan gemaakt zijn. Voorbeelden hiervan zijn brood, crackers, beschuit, ontbijtgranen, pasta en wraps. Daarnaast zijn gluten aan veel voedingsmiddelen toegevoegd, omdat het een goed bindmiddel is. Zo zijn gluten onder andere toegevoegd aan kant-en-klaar maaltijden, sauzen, bouillonblokjes en soepen. Let dus goed op de ingrediëntenlijst!

Koop geen glutenvrij brood in de supermarkt

In supermarkten zijn allerlei glutenvrij producten te vinden, zoals glutenvrij brood en crackers. Veel van deze producten zijn ongezond, aangezien zij sterk bewerkt zijn. In plaats van tarwemeel bevatten zij meel van onder andere maïs, soja, kikkererwten en quinoa. Al deze voedingsmiddelen bevatten schadelijke lectinen, die tot ontsteking kunnen leiden. Bovendien bevatten de sterk bewerkte glutenvrije producten plantaardige oliën, die rijk aan het ontstekingsbevorderende omega 6-vetzuur linolzuur zijn. Zowel lectinen als linolzuur kunnen Hashimoto verergeren.

Wat kan ik nu nog wel eten?

Eet liever onbewerkte voedingsmiddelen, die van natura glutenvrij zijn. Oervoeding, ook wel Paleo genoemd, is vrij van gluten en arm aan schadelijke lectinen. Oervoeding bestaat uit groenten, zeewier, fruit, paddenstoelen, noten, zaden, eieren, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, en af en toe wat wild.

Vervangende producten

Bij natuurwinkels en drogisterijen is vaak een breed aanbod van producten te vinden die je ter vervanging van crackers, brood, meel, wraps en pasta kunt gebruiken. Voorbeelden hiervan vind je hieronder:

  • Crackers: lijnzaadcrackers
  • Brood: zelfgebakken brood van onderstaande meel soorten
  • Meel: amandelmeel, kokosmeel, chufameel, arrowrootmeel, tapiocameel
  • Wraps: kokoswraps
  • Pasta: kelpnoodles, zeewierpasta, slimpasta

Glutenvrije recepten

Hieronder vind je een aantal glutenvrije recepten om je een beetje op weg te helpen:

Ontbijt:

  • Bananenpannenkoekjes: 1 banaan en 3 eieren mixen en hiervan kleine pannenkoekjes bakken in kokosolie of roomboter. Vers fruit, noten/zaden met kaneel erop.
  • Omelet van 3 eieren met paddenstoelen en Italiaanse kruiden en zout.
  • Bakje kokosyoghurt (100% kokos) met wat fruit en een handje noten.

Lunch en/of avondmaaltijd:

  • Sla, rucola, augurk, (bos/lente/rode/zilver)ui, 150 gr Hollandse garnalen of gerookte makreel of gerookte zalm, 3el extra vierge olijfolie, beetje knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, peper.
  • IJsbergsla, halve mango, handje noten, kaneel, 2-3 el extra vierge olijfolie en 1-3 el appelazijn.
  • Witlof, 1 avocado, bosui, 100-150 gr gerookte kip, kerriepoeder, zwarte peper.
  • ½-1 komkommer, 2-3 gekookte eieren, handje noten.
  • Italiaanse groente mix roerbakken met 150g kipfilet, 2-3 el extra vierge olijfolie, Italiaanse kruiden, zout, peper.

Deel jouw ervaring met een glutenvrij dieet

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met een glutenvrij dieet bij Hashimoto. Heb jij het al een keer gewaagd om alle gluten te vermijden? Het zou leuk zijn als je jouw ervaring in een reactie hieronder met ons wilt delen.

Dit e-book scheelt je een consult

Na maandenlang wetenschappelijke onderzoeken en boeken over de ziekte van Hashimoto te hebben gelezen, heb ik een aantal risicofactoren gevonden. Hiervan heb ik er 7 uitgebreid in mijn e-book beschreven. Veel Hashimotopatiënten hebben baat bij het vermijden van deze risicofactoren. Jij waarschijnlijk ook. Je kunt het e-book nu tijdelijk gratis downloaden via de volgende link:

Gratis e-book: 7 risicofactoren voor Hashimoto

Tekst: Ruud Rotteveel MSc (Revolutionair Gezond) voor Vivonline
www.revolutionairgezond.nl

LEES OOK: Hashimoto: verminder restklachten met deze voeding en supplementen.

Bron: [i] Krysiak, R., Szkróbka, W., & Okopień, B. (2018). The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes.

Tags: , ,

Comments

    • Marjolijn
    • 7 februari 2019
    Beantwoorden

    Ik ben voor glutenvrij! En ook voor Paleo! Hoor zo vaak om me heen klachten en dan denk ik: ga eens op je voeding letten…maar veel mensen staan er sceptisch tegenover…;(… Jammer!

    • Annette
    • 9 juni 2019
    Beantwoorden

    Glutenvrij heeft mijn tpo naar 0 gebracht. Bij mijn partner medicatie naar 0 bij colitus ulcerosa. Niet moeilijk om te doen. Ruim eerst je keukenkast op. Alles met gluten eruit. Koop enkelvoudige producten zonder gluten. Zoals. Fruit. Groenten vis. Vlees eieren. Boter. Kip .biokaas. geen vleeswaren. Wij eten biococos melk blikje aan gelengd met 3 delen water wordt 1 liter. Verdeeld over twee dagen met havermout 2x ontbijt voor twee personen. Yambrood) jumbo en coop)glutenvrij.biologisch.zuurdesem.
    Eet smakelijk

    • Niky
    • 22 juli 2019
    Beantwoorden

    Toen mijn bloedwaarden mbv medicatie al enige tijd stabiel waren (na diagnose hashimoto), bleef ik mij qua energie slecht voelen. Ik had totaal geen reserves. De endocrinoloog kon mij niet verder helpen. De mesoloog gelukkig wel! Stoppen met gluten! Inmiddels eet ik al bijna 8 jaar glutenvrij (en ook grotendeels zuivelvrij) en heb ik weer net zoveel energie (of zelfs meer) dan voor mijn zwangerschappen!!

    • Sanne
    • 16 augustus 2019
    Beantwoorden

    Hoe eet je gluten en zuivel vrij?? Dan blijft er voor een snel ontbijt toch niks over?

      • Sb
      • 26 augustus 2019
      Beantwoorden

      Zou het zo graag eens proberen dat glutenvrij gedoe maar… Ik heb een maagring dus kan sowieso al niet “normaal” eten. Bv brood kan ik niet eten, wel granola ’s morgens en voor bij beleg neem ik cracottes of knackebrod. Eet ook veel soep zodat ik mijn portie groenten binnenheb. Zuivel (kaas, yoghurt) kan ik goed eten, dit ter vervanging van vleesbeleg . Dus glutenvrij voor mij zou heel moeilijk zijn denk ik iemand ook in deze situatie? #hashimoto #moe #spierpijn #duizelig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.