Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
12 december 2014
15 foods voor 2015
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
16 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –