Zeegroenten is een verzamelnaam voor alle planten en plantachtige die in zee groeien. Zo heb je zeewieren (bv. nori), algen (agar agar) en planten (zeekraal, lamsoor). In veel Aziatische landen staan zeegroenten al sinds mensenheugenis op het menu en in ons kikkerlandje begint het nu ook aardig aan populariteit te winnen. En dat is goed nieuws, want zeegroenten zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, zijn veelzijdig en smaken ook nog eens heerlijk!
Bron van voedingsstoffen
Als voedingssupplement komt zeewier in Nederland al wat langer over de vloer en ken je het wellicht in de vorm van bijvoorbeeld kelptabletten, spirulinapoeder en chlorellacapsules. Er zijn wereldwijd ruim 150 soorten zeegroenten die gegeten worden. Elk soort heeft zijn eigen specifieke voedingswaarde, maar over het algemeen kun je zeggen dat ze vol zitten met vitaminen (vooral A, C en E) en mineralen (zoals magnesium, calcium en jodium) en daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk. Groenten uit de zee zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Een gouden combinatie, vinden wij!
Ontgiften
Een van de goede eigenschap van de mineralen in zeegroenten is dat ze helpen zware metalen uit je lichaam af te voeren. Zware metalen zijn onder andere kwik, lood, tin en cadmium. Ze komen op allerlei manieren in je lichaam terecht, denk hierbij aan medicijnen, voeding, verpakkingen, sigarettenrook, uitlaatgassen, cosmetica enz. Het binnenkrijgen van deze zware metalen is eigenlijk onvermijdelijk, maar als je niet genoeg mineralen tot je neemt, slaat je lichaam ze op in plaats van te ontgiften door ze af te voeren via zweet of urine.
Jodium
Je weet waarschijnlijk wel dat er aan de meeste broodsoorten in Nederland jodium wordt toegevoegd in de vorm van gejodeerd tafelzout. Jodium uit tafelzout is al niet heel goed opneembaar, maar nu steeds meer mensen ook nog eens minder of geen brood meer eten is een jodiumtekort, als je niet oppast, helemaal zo opgelopen. Jodium is een spoorelement (zgn. ‘micromineraal’) dat noodzakelijk is bij de aanmaak van de schildklierhormonen. Deze zijn van groot belang voor o.a. stimulering van de stofwisseling en groei. Daarnaast heeft jodium ook nog eens een antiseptische werking en gaat hierdoor de strijd aan met virussen en bacteriën in je lichaam. Veel zeegroenten, zoals nori en kelp zijn rijk aan jodium. Weet je dat twee keer per week zeegroenten eten al voldoende is om in je lichamelijke behoefte te voorzien?
Voordelen op een rij
Een kleine greep uit de vele voordelen.
Zeewier…
- bevordert een gezonde schildklierfunctie
- reguleert de bloedsuiker- en cholesterolspiegels
- ontgift zware metalen en vrije radicalen
- beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren
- helpt bij gewichtsafname
- ondersteunt gezonde gewrichten
- versterkt de weerstand tegen allergieën
- vergroot de zuurstofopname en het energieniveau
(bron: zeewierwijzer.nl)
Hoe eet je het?
– Nori is het bekende, donkergroene velletje om sushi heen. Je kunt dit kant-en-klaar kopen (ook gewoon in de supermarkt!) en over een omelet doen of als wrap gebruiken.
– Van kelpnoodles kun je een heerlijk ‘pasta’ gerecht maken met een saus van groenten eroverheen.
– Simpel en heel lekker is het ook om zeekraal en shiitake kort te roerbakken in wat kokosolie. Eet dit met gegrilde zalmfilet en een frisse salade en je hebt een heerlijk, licht en voedzaam lentegerecht in weinig tijd op tafel!
Zoals je ziet hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend te zijn en er zijn legio gezondheidsvoordelen… Hopelijk zet dit artikel jou aan om thuis wat vaker groente uit de zee op het menu te zetten!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
10 juni 2015
Raw kokos snack
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
12 september 2017
Recept: good for the brains food
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
3 december 2015
Ontgif je groenten
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
30 april 2014
ONE event!
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
1 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –