Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
10 juli 2015
Voeding met Viv
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
23 maart 2015
Dopper winnen
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
17 september 2015
Ontbijt ijs
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
11 april 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –