Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?

bread-1460403_1920

Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.

Gluten

Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.

Allergie

Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.

Granen

Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.

Glutenvrij

Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.

 

Tekst: Renée Beers

Tags: , , ,

Comments

  • Wendy
  • 28 oktober 2018
  Beantwoorden

  Kunnen ze een glutenintolerantie ook uit een bloedonderzoek halen? Mijn dochtertje is ooit geprikt op een glutenallergie. Hier kwam niks uit. Ze heeft echter wel regelmatig buikpijn na het eten en ze heeft eczeem. Lactose mag ze sowieso niet maar ik heb altijd het gevoel dat ze ook niet tegen gluten kan. Is de enige manier om hierachter te komen om een tijdje glutenvrij te eten?

   • Saskia
   • 30 oktober 2018
   Beantwoorden

   Glutenintolerantie kunnen ze niet uit een bloedtest halen.

   Als ik zo de klachten van jouw dochtertje lees dan denk ik ook meteen aan een glutenintolerantie. Een mesoloog kan jouw dochtertje daar wel op testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.