Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
6 oktober 2014
Eetdagboek review
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
25 januari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –