Een goed ontbijt is erg belangrijk. Maar wat kies je: Yoghurt? Kwark? Weet je dat kwark eigenlijk een soort kaas is? Het wordt ook wel Hüttenkäse genoemd.
Hoe ontstaat kwark?
De kaasmakerij begon als een simpele manier om de overvloed van het melkseizoen te conserveren. Het komt tot stand door melk te stremmen en een groot deel van het water te verwijderen.
De drie hoofdingrediënten van kaas zijn melk, enzymen en bacteriën. De afkomst van de melk en het voer van deze dieren bepalen het soort kaas. Kaas maken gebeurt in een aantal stappen. In eerste instantie breken bacteriën het melksuiker af tot melkzuur. Vervolgens wordt tijdens dit proces het stremsel toegevoegd. Dit stremsel bevat enzymen die ervoor zorgen dat het caseïne verteerd wordt. Na het stremmen/verzuring op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een soort kwarkzak uitgelekt. Uiteindelijk blijft er maar een derde van de begin hoeveelheid over en dit is de kwark.
Gezondheidsvoordelen
Gefermenteerde voeding heeft een zeer positief effect op onze gezondheid. Het zorgt voor een betere vertering, opname en verwerking van voedingsmiddelen. De smaak van voedingsmiddelen verbeterd door fermentatie en ze werken als probiotica. Daarnaast zorgt fermentatie ervoor dat voedingsmiddelen langer houdbaar zijn.
Kwark bevat calcium wat een mineraal is dat onder andere zorgt voor sterke botten en een gezond gebit. Ook zit er vitamine K2 in kwark, wat weer zorgt voor schone bloedvaten.
Weet je trouwens dat kaas eten tandbederf vertraagt? Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het precies in zijn werk gaat. Waarschijnlijk wordt de zuurproductie die veroorzaakt wordt door bacteriën tijdens een maaltijd geremd door het eten van kaas.
Het nadeel van kwark
Kwark heeft een hoog caseïne gehalte. Deze caseïne-eiwitten worden afgebroken tot kleinere moleculen die een gevoeligheidsreactie kunnen geven. Denk hierbij aan verhoogde bloeddruk, hoofdpijn en uitslag. Weet je trouwens dat caseïne vroeger uit de wrongel werd gehaald om er caseïnelijm van te maken? Slijmvorming na het eten van zuivelproducten, is de reactie van ons lichaam op deze lijmstof.
Welke kwark kunnen we het beste eten?
Er zijn ontzettend veel varianten in de winkel te koop. Helaas is echte kwark haast niet meer verkrijgbaar. Er wordt vaak een melkproduct aan toegevoegd. Zelfs kwark dat wordt verkocht als volle kwark bestaat meestal uit magere kwark met room of een andere toevoeging waardoor het vetgehalte hoger wordt. De voedingswaarden van volle, halfvolle en magere kwark verschillen nogal. Magere kwark is erg rijk aan eiwitten (caseïne), die een verzadigende werking hebben. De halfvolle en volle varianten leveren vooral meer energie. Dit komt omdat er aan magere kwark melkvet of room wordt toegevoegd om er een halfvolle of volle kwark van te maken. Dit is dus anders dan dat je zou denken.
Vet is trouwens niet slecht. Ook verzadigd vet is niet slecht, ondanks de slechte naam die het heeft. We hebben alle soorten vet nodig, met uitzondering van de industriële vetten. Vet wordt pas slecht als we er te veel van eten of wanneer er geen balans meer is tussen de verschillende soorten.
Naast volle, halfvolle en magere kwark zijn er nog allerlei smaakvarianten te koop. De varianten met allerlei smaakjes of fruit kunnen we beter mijden, want deze bevatten vooral veel suiker. Zelfs de zogenaamde soorten met 0% vet en zonder toegevoegde suiker zitten vol met kunstmatige stoffen. Bekijk het etiket maar eens als je twijfelt welke kwark je moet kopen. Hoe minder ingrediënten des te beter.
Dus, kwark of yoghurt?
Kwark bevat vaak meer calorieën dan yoghurt. Maar als je niet bezig bent met het bijhouden van calorieën maakt dit dus niks voor jou uit. Deze hoeveelheid calorieën levert je daarentegen wel langer een verzadigd gevoel op (je hebt dus minder snel honger). En dat is zeker wat waard! Je kunt wel kiezen voor yoghurt omdat dit ‘lichter’ is, maar als je na een half uur al weer trek hebt – schiet het niet op. Kies daarom voor het product waar je zin in hebt! Anders bestaat er namelijk een kans dat je ontevreden bent en weer opzoek gaat naar iets anders om te snaaien.
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
4 oktober 2017
Help mij water drinken
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
25 juni 2015
Eivissa Food
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
17 september 2015
Ontbijt ijs
28 oktober 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –