Misschien heb je wel het idee bij diepvriesfruit dat het onnatuurlijke processen zijn en simpel in een doosje of zak in de vriezer liggen. Of misschien denk je dat er in diepvries fruit minder vitamines en voedingsstoffen zitten. Het is allebei niet waar. Als het gaat om de productie, is diepvries beter en alle voedingsstoffen blijven behouden.
Vers fruit heeft maar een beperkte levensduur
Vaak denken we er niet bij na als we fruit kopen in de supermarkt. Het heeft al een hele weg afgelegd voordat het in de supermarkt komt te liggen. Het meeste fruit wordt al geplukt voordat het de kans heeft gekregen om te rijpen. Voeg daaraan het transport naar het magazijn en de lange opslag toe. Je snapt dus dat het fruit in de supermarkt niet altijd lang meer houdbaar is. Wanneer de klant het koopt, zal het ook nog even op de fruitschaal blijven liggen.
Invriezen behoudt de rijpheid
Fruit en groenten dat wordt ingevroren, wordt geplukt en bewaard op het hoogtepunt van rijpheid, wanneer het dus de meeste voedingsstoffen heeft. Het invriezen zal de vitamines dus behouden. Wetenschappers van de Universiteit van Chester ondervonden dit in een studie waarbij ze de voedingswaarden op verschillende levels van fruit uit de koelkast en bevroren fruit hadden gemeten. Ze vonden meer voedingsstoffen in de bevroren monsters van broccoli tot aan bosbessen. In twee op de drie bevroren fruit en groenten vonden ze hogere levels aan antioxidanten.
Het te vroeg plukken van fruit heeft minder voedingsstoffen
Wanneer fruit te vroeg geplukt wordt, heeft het minder tijd gehad om te ontwikkelen tot een volledig stuk fruit met alle vitamines en mineralen. Het zal daarna wel normale tekenen van rijping laten zien, maar het zal nooit de maximale voedingswaarden meer halen.
Diepvriesfruit is altijd in het seizoen
Bevroren fruit is rijp, voedzaam en smakelijk en is het hele jaar verkrijgbaar. Als je in de winter zin hebt in zomerfruit, kun je dat altijd bevroren kopen en andersom. Of als je een lekkere smoothie (bijvoorbeeld deze) wil maken met jou favoriete fruit, kun je die altijd maken, want ze zijn altijd bevroren verkrijgbaar.
Diepvriesfruit maakt het gezond eten makkelijker
Er wordt weleens gezegd dat een gezonde levensstijl veel tijd en energie kost. Je moet veel voorbereiden bijvoorbeeld. Met bevroren fruit hoeft dat niet meer. Een studie wees uit dat werkende vrouwen minder dan een uur per dag besteden aan het voorbereiden, serveren, het eten en opruimen van de maaltijd. Het hebben van bevroren fruit kost minder tijd, omdat je het niet hoeft te wassen, schillen, snijden en zoals je nu weet, geeft het je het maximaal haalbare aantal voedingsstoffen die je nodig hebt. Je kunt een doosje of zak uit de supermarkt kopen, maar je kunt ook een banaan in stukjes snijden en in een zakje in de vriezer stoppen.
Dus welk soort diepvriesfruit doe jij in je groene smoothie morgenochtend?
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Doe hier nog meer inspiratie op voor heerlijke ontbijt smoothies!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
28 oktober 2014
Eetdagboek review
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
30 april 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –