De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
9 november 2014
Herfstige salade
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
10 juni 2015
Raw kokos snack
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
7 juli 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –