Ben je vergeetachtig? Moet je lang nadenken voordat jij je weer iets herinnert? Zou je wel een vlotter geheugen willen hebben? Je bent op de goede pagina beland! Je leest hier namelijk over vijf manieren die je gemakkelijk in het dagelijks leven toepast.

Boost je geheugen met deze tips:

  1. Voldoende slapen

Natuurlijk komt dit niet als een verrassing: goed slapen is goed voor vrijwel alles, maar dus zeker ook voor je geheugen. Slaap zeker 7 tot 9 uur om alle informatie die je gedurende de dag opdoet te verwerken en de volgende dag fris te zijn. Voor sommigen is een goede nacht slaap lastig haalbaar, doordat zij niet kunnen slapen. Er zijn verschillende technieken die kunnen helpen een betere nacht te maken.

Tips om goed te slapen

  • Drink geen dranken meer in de avond met cafeïne of suiker. Kies voor water of een kruidenthee. Een thee met rustgevende ingrediënten, zoals kamille is de beste keuze.
  • Bereid de volgende dag voor, zodat je echt de dag los kan laten. Alles voor de volgende dag is geregeld. Denk hierbij aan het inpakken van je tas, het doornemen van je dagplanning of het klaarzetten van je ontbijt.
  • Sluit minimaal een uur voordat je gaat slapen je dag af: geef jezelf tijd om te ontspannen door een bad te nemen, een rustgevend muziekje te luisteren, een boek te lezen of jezelf hoofd leeg te schrijven in bijvoorbeeld een dagboek. Zet je wekker elke dag, zodat je een reminder hebt dat je ontspanningsuurtje is begonnen.
  1. Start een meditatie beoefening

Natuurlijk heb je het druk, heb je hier helemaal geen zin in of vind je dat je het niet kan: mediteren. Het is wetenschappelijk onderzocht: naast dat meditatie veel andere voordelen heeft, boost het ook je geheugen. Als je dagelijks een halfuur mediteert, zou je na acht weken al gedegen verschil moeten werken.

Tips om goed te starten met mediteren

  • Zorg dat je comfortabel zit, maar wel rechtop. Wanneer je te ontspannen zit, ben je eerder geneigd met je gedachten af te dwalen of in slaap te vallen.
  • Begin met het langsgaan van al je zintuigen: wat hoor je, wat ruik je, wat voel je? Je voelt de stoel of bank onder je. Duik steeds dieper in op wat je kan ervaren.
  • Zoom met je aandacht in op je ademhaling zonder deze te sturen. Tel bij elke inademing tot 10 en begin dan opnieuw. Voor de afwisseling kan je dit ook doen met je uitademing. Je kunt proberen je ademhaling te voelen in je buik of juist waar deze je neus in en uit gaat.
  • Na twintig minuten word je hoofd rustiger. Mediteer dus minimaal 20 minuten voor een goed effect. Een slechte meditatie bestaat overigens niet: iedereen kan het!
  1. Use it or lose it

Om je geheugen goed te laten werken en lang goed te houden is het van belang deze te blijven gebruiken. Vergelijk je geheugen met je spieren. Je moet het trainen bij houden om ze sterk te houden.

Tips om je geheugen te trainen

  • Maak puzzels, zoals kruiswoordpuzzels of sudoku.
  • Heb jij meerdere talen geleerd? Gebruik deze dan wat vaker: binnen het gezin of op vakantie. Vaak grijpen we naar het Engels, maar wie weet kun je ook weer eens Frans of Duits proberen in te zetten.
  • Speel spelletjes! Denk bijvoorbeeld aan memory, maar ook rumicub, schaken of scrabble zijn een goede spelletjes om je hersenen eens goed te laten werken.
  1. Sporten en bewegen

Super belangrijk voor je geheugen is om goed te bewegen. Uit onderzoek blijkt dat je bij twee keer per week een uur lopen al veel baat kunt hebben. Als dat veel lijkt, kun je natuurlijk beginnen met een paar minuten per dag en dit langzaam uitbouwen tot je zoveel loopt als je wilt.

Tips om meer te bewegen

  • Zoek een sport die voor je werkt. Dat betekent: je vindt het leuk en je doet het ook daadwerkelijk. Denk bijvoorbeeld aan fietsen of zwemmen, als wandelen niet voor je werkt.
  • Huishoudelijke klussen kunnen qua beweging ook best aantikken, lees hier maar hoeveel calorieën je verbrandt met stofzuigen. Stofzuigen, dweilen, tillen met de wasmand en andere spullen. Ook in de tuin werken staat meestal gelijk aan flink wat beweging.
  • Vind je het moeilijk om de discipline op te brengen om te sporten? Zoek dan een sportmaatje. Wanneer je samen sport, laat je het minder gauw schieten. Je hebt tenslotte een afspraak met iemand.
  1. Maak tijd voor je vrienden

Mensen zijn sociale wezens. Uit onderzoek is gebleken dat betekenisvolle vriendschappen niet alleen goed zijn voor je emotionele gezondheid, maar ook voor je hersenen. Sociale interactie is als training voor je hoofd. Een leuke manier om aan je geheugen te werken, toch?

Tips om meer tijd voor je vrienden te hebben

  • Bekijk eens realistisch in je planning hoeveel tijd je hebt voor sociale contacten en hoeveel je zou willen hebben. Wat kun je doen om deze tijd vrij te maken en houden?
  • Plan wekelijks tijd voor vrienden in en geef dit prioriteit. Vind je dit moeilijk? Bekijk eens wat je allemaal doet in een week welke dingen hiervan de meeste prioriteit hebben. Wie weet besteed je nu meer tijd aan iets dan je in verhouding tot andere activiteiten zou willen.
  • Maak een wekelijkse afspraak met een vriend(in), zodat dit vast staat. Alles wat vast staat hoef je niet meer over na te denken en kan er ook niet bij in schieten. Ga bijvoorbeeld sporten met een vriendin op een vaste dag. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Wil jij meer tips voor een goede focus?

Lees dan bijvoorbeeld eens dit artikel over wat je kan doen aan een betere focus. Lees verder over welke technieken je kunnen ondersteunen om minder vergeetachtig te zijn.

Marieke de Groot voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten