Wat je eet én inneemt kan ten grondslag liggen aan je hoofdpijn. Heb je wel eens gedacht aan allergieën en intoleranties voor bepaalde stoffen? Misschien is jouw hoofdpijn wel te verminderen met wat aanpassingen in je dagelijkse voedingspatroon.
Let op biogene aminen
Het eten van voeding met veel biogene aminen kan hoofdpijn in de hand werken. Het zijn stoffen zoals bijvoorbeeld histamine. Ze komen van nature voor in plantaardige en dierlijke producten. Maar ze komen ook voor in het menselijk lichaam. Ze beïnvloeden je spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling. Biogene aminen kunnen door uiteenlopende prikkels uit lichaamscellen vrijkomen. Er ontstaan dan verschillende reacties zoals jeuk of hoofdpijn.
Waar zitten ze in?
Histamine komt makkelijker vrij door zogenaamde histamine-vrijmakers zoals chocolade (helaas!), aardbei, citrusvruchten, tomaat, drop, spinazie, maar ook conserveermiddel en smaakversterkers zoals Ve-tsin (E621). Biogene aminen ontstaan ook bij afbraak van eiwitten door bacteriën. Dit kan gebeuren wanneer voedingswaren bederven. Soms wordt er bij bereiding van eten zelfs bewust gebruikgemaakt van dergelijke bacteriën, zoals bij kaas en zuurkool (fermentatie). Van de prebiotische culturen in gefermenteerde groenten wordt gezegd dat deze juist de ‘goede’ bacteriën in je darmen ondersteunen. Hoewel het dus een effectief middel is om je darmflora in balans te houden, is het ter voorkoming van hoofdpijn beter om de inname van gefermenteerde groenten niet te overdrijven.
LEES OOK: Met deze 6 tips houd je diëten wél vol.
Voedingsrichtlijnen bij hoofdpijn/migraine
- Zuivel: niet teveel. Geitenmelk is een goed alternatief.
- Kaas: afhankelijk van bereidingswijze, maar laat oude kaas en schimmelkaas staan.
- Vlees/ vleeswaren: rauwe producten bevatten minder biogene aminen. Varken bevat meer aminen dan rundvlees.
- Vis/visproducten: verse vis en diepvries bevatten relatief weinig biogene aminen. Makreel, tonijn, kabeljauw en haring kun je beter laten staan. Eet liever schaal en schelpdieren, deze bevatten minder aminen.
- Alcohol: in dranken zoals cider, bier en wijn kunnen biogene aminen zitten.
- Koffie: geen cafeïne. Dit vernauwt bloedvaten. Het kan daardoor hoofdpijn tijdelijk verlichten, maar als reactie zullen de bloedvaten uiteindelijk verwijden, wat zelfs een migraineaanval kan uitlokken.
- Fruit/fruitproducten: in vers fruit zitten kleine hoeveelheden aminen. Sla bananen liever over.
- Groenten: verse groenten bevatten kleine hoeveelheden biogene aminen. Gefermenteerde producten zoals zuurkool bevatten aanzienlijk meer aminen.
- Noten: cashew- en walnoten kun je beter laten liggen
- Sojabonen/soja(melk) en afgeleide producten zoals ketjap kun je beter skippen.
- Kruiden/specerijen: vanille bevat erg veel biogene aminen en zit in allerlei producten zoals koek, taart en ijs.
Bijkomend advies
Bij bederving ontstaan biogene aminen. Bewaar je eten dus op de juiste manier. Vries niet herhaaldelijk in. Hetzelfde geldt voor ontdooien en opwarmen. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel. Als je kunt, geef dan de voorkeur aan gezonde producten uit de diepvries, of aan doorgekookt eten, biogene aminen kunnen namelijk niet tegen extreem lage of hoge temperaturen. Aardappelen, rijst en maïs geven over het algemeen geen overgevoeligheidsreacties. Mits zonder toevoegingen natuurlijk!
Tekst: Milan Pit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
1 juli 2016
VEGAN OREO!
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
12 september 2017
Recept: good for the brains food
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
8 mei 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –