Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
6 oktober 2014
Eetdagboek review
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
21 juli 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –