Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
4 december 2014
Foodtrends 2015
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
8 mei 2014
Mom in shape
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
2 juli 2016
3 x ei love you
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
8 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –