Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
9 augustus 2015
Herman over bonen
9 juni 2016
Rode linzensoep
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
6 september 2016
Keltisch zeezout
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
27 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –