Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
6 september 2016
Opleiding tot Hormoon expert
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
4 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –