Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
13 april 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –