Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
1 april 2015
Saoto soep
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
25 juni 2015
Eivissa Food
20 augustus 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –