Elke ochtend dezelfde smoothie, hetzelfde bakje kwark of havermout. Of altijd dezelfde salade voor de lunch. We hebben allemaal onze favoriete maaltijden die we het liefst elke dag eten. Het is vaak makkelijk, voldoende en je weet dat je het lekker vindt. Dat is meestal de reden waarom wij vasthouden aan dezelfde maaltijden.
Maar is het wel zo gezond om vast te houden aan vaste eetgewoonten?
Variatie
Er zijn veel mensen die vasthouden aan bepaalde eetgewoonten. Het kiezen van een maaltijd kost vaak tijd en we willen het liefst iets wat makkelijk, lekker en gezond is. Het is ook goed om een maaltijd te hebben die jou helpt gezond te blijven eten, maar dit hoeft niet elke dag hetzelfde te zijn. Je kunt een vast en gezond eetpatroon hebben en daarbij genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.
Haal je vitamines uit verschillende producten
Het is heel belangrijk om te variëren. Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig en die kunnen wij niet uit één of enkele voedingsgroepen halen. Het eten van verschillende soorten gezonde producten kan ook een belangrijke rol spelen bij een grote bacteriële diversiteit in je darmen. Een avocado bijvoorbeeld is heel gezond en bevat goede voedingsstoffen. Maar het bevat niet dezelfde vitaminen en voedingsstoffen als in een ander stuk groente of fruit.
Elke dag een andere smoothie
Daarbij hoef je niet helemaal je vaste eetpatroon om te gooien, maar kun je ook variëren in een bepaalde voedingsgroep. Elke dag wat afwisselen met verschillende soorten groenten en fruit in je smoothie bijvoorbeeld.
Bovendien heeft elk lichaam andere behoeften, dus is het goed om te kijken naar wat jij nodig hebt.
Mentaal
Voeding is nodig voor ons lichaam en geest. Je kunt elke dag dezelfde maaltijd eten, die voldoet aan je voedingsbehoeften. Maar voeding is ook een mentaal stukje van ons leven. Het hebben van diversiteit en genieten van het leven is ook onderdeel van de mens. Als je je goed, gezond en happy voelt is het goed om dat gevoel te behouden. Als je niet geniet van je eetgewoonten is het een idee om af te wisselen om het zo leuker voor jezelf te maken.
‘Eet de regenboog’
Sommige mensen willen hun maaltijd zo kleurrijk mogelijk maken. Ze ‘eten de regenboog’. Dit is de manier om een verscheidenheid aan groenten en fruit binnen te krijgen. Verschillende groenten en fruit leveren combinaties van vitaminen en mineralen, maar de kleur is ook belangrijk. De kleur geeft namelijk phytonutriënten aan die fungeren als antioxidanten. Anthocyaninen worden in rood, paars en blauwachtige gevonden. Bijvoorbeeld in rode kool, blauwe bessen en granaatappel. Anthocyaninen beschermen ons DNA, verminderen ontstekingen en voorkomen schade aan onze cellen.
Het is goed om na te gaan wat je eet en waar je nog wat mist. Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig. Indien je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en geniet van het eten, kan het vasthouden aan vaste eetgewoonten geen kwaad. Het is dus belangrijk om te variëren en je kunt ook vasthouden aan eetgewoontes, maar wel te variëren binnen een bepaalde voedingsgroep. Om jezelf een beetje te helpen, kun je proberen ‘de regenboog te eten’.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline.nl
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
21 januari 2016
Get fit with HIIT
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
25 juni 2015
Eivissa Food
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
22 december 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –