Over eieren bestaan veel verschillende beweringen. De adviezen variëren van maximaal 2 eieren per week tot 1-2 eieren per dag. De meeste mensen beperken zich tot 1 à 2 eieren per week. Vooral omdat er nog steeds wordt gezegd dat je van ei dik kan worden en het slecht zou zijn voor je cholesterol. Inmiddels is het tegendeel bewezen en is gebleken dat je best elke dag een (biologisch) eitje kunt eten. Elke dag een eitje tikken, heeft zelfs meerdere voordelen voor je gezondheid.
Voordeel 1: Gezonde vetten
Een ei, en dan vooral de dooier, bevat veel gezonde vetten. Deze gezonde vetten zorgen er voor dat onze vetverbrandingshormonen hun werk kunnen doen. Door eieren te eten, stimuleer je dus juist de vetverbranding.
Voordeel 2: Minder honger en afvallen
De eidooier bevat heel veel microvoedingsstoffen per calorie. Hierdoor is de dooier erg voedzaam en zul je minder snel honger krijgen. Als je daarnaast één keer per dag je maaltijd uit hoofdzakelijk eieren laat bestaan, kan dat bijdragen aan een beter afvalproces. Eieren zijn, in tegenstelling tot brood, glutenvrij, waardoor je darmen ook minder hard hoeven te werken.
Voordeel 3: Omega 3
Het eten van eieren draagt ook bij aan een betere hersen- en hartfunctie. Dit komt door de aanwezigheid van omega 3. Omega 3 zorgt niet alleen voor een goede hersen- en hartfunctie, maar gaat ook veroudering en ontstekingen tegen.
Voordeel 4: Goed cholesterol
In tegenstelling tot wat er beweerd wordt, verhoogt het eten van een ei, en dan vooral het eigeel, niet het slechte cholesterol. Het eten van een eitje heeft juist een positieve invloed op HDL: het goede cholesterol. HDL herstelt beschadigingen in je aderen, wat voor de algehele gezondheid erg van belang is.
Voordeel 5: Gezondheidsbommetje
Eieren zijn echte gezondheidsbommetjes. Ze bevatten de vitamines A, B, C, D, E en K. Buiten deze vitamines zijn eieren ook rijk aan de vitamine B12 en zwavel. Beiden dragen bij aan een mooie huid, stevige nagels en gezond haar. Daarnaast zijn eieren zeer rijk aan eiwit en zijn daardoor een fijne aanvulling op je dagelijkse voeding.
Buiten de vitamines bevat eieren de stoffen tryptofaan en tyrosine. Deze stofjes stimuleren de aanmaak van serotonine. Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat we ons prettig voelen. Tevens draagt de aanwezigheid van deze stofjes bij aan de aanmaak van melatonine. Het hormoon dat ons helpt om goed te slapen. Daarnaast bevat eieren ook nog de stof choline. Choline vermindert problemen aan hart- en bloedvaten en draagt bij aan een goede hersenfunctie. De aanwezigheid van choline zwangere vrouwen van belang, het draagt namelijk bij aan de hersenontwikkeling van het ongeboren kindje.
Het regelmatig eten van eieren verlaagt de bloeddruk, verkleint de kans op staar en het vermindert de kans op borstkanker met 44%!
Wie wil er een eitje?
Tekst: Myrthe van Til voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
23 maart 2015
Dopper winnen
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
30 april 2014
ONE event!
18 augustus 2015
Slanke salade
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
8 mei 2014
Mom in shape
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
11 december 2014
Sporttrends 2015
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
2 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –