Heeft voeding werkelijk invloed op je stemming en humeur? Ja enorm. Vanuit je voeding wordt het aminozuur tryptofaan in de darmen omgezet naar 5-HTP (5-hydroxytryptofaan), 5-HTP wordt omgezet in serotonine en als eind stop wordt serotonine omgezet naar melatonine. Ok, leuk… maar wat kan jij hiermee? Gelukkig leggen we het je graag uit!
Gelukshormoon
Tryptofaan is een van de 20 natuurlijk voorkomende aminozuren (een eiwit) en hoort bij de categorie essentiële aminozuren. Tryptofaan is nodig bij de opbouw van neurotransmitter en feel good hormoon serotonine. Dit gebeurt met behulp van 5-HTP dat wordt omgezet in serotonine. Serotonine wordt ook wel gelukshormoon genoemd, het hormoon is verantwoordelijk voor je gemoedstoestand, zelfverzekerd gevoel, eetlust, seksuele activiteit en gevoel voor blijdschap.
Lekker slapen
Daarnaast wordt het hormoon serotonine omgezet in melatonine. Een sterke antioxidant en inslaaphormoon; melatonine heb je dus nodig om lekker te kunnen inslapen.
Voeding
Het aminozuur tryptofaan wordt voor de helft door het lichaam zelf geproduceerd, de andere helft dien je te halen uit voeding.
- Dierlijke eiwitten uit vlees en met name kip. Kip bevat vitamine B12 en deze vitamine maakt je rustig en ontspannen
- Voeding die gezegend is met Omega-3. Denk hierbij aan vis en met name zalm. Het stabiliseert stemmingswisselingen en draagt bij aan je focus en je geheugen
- En uiteraard rauwe cacao of pure chocola met meer dan 72% cacao. Tal van studies hebben uitgewezen dat het eten van cacao zorgt voor een gevoel van “awesomeness”. Het helpt hiermee tegen symptomen van depressie
- Avocado blijft een aanrader, ook op dit vlak. Deze groente bevat van zichzelf serotonine en maakt je ‘happy’
- Maar ook sesamzaad, rauwe cashewnoten, zonnebloempitten en ei zijn hele belangrijke voedingsmiddelen die de aanmaak van serotonine stimuleren. Het is raadzaam deze producten veelvoudig te eten.
Vitaliteit
Serotonine bepaalt niet alleen je gemoedstoestand, het speelt ook een belangrijke rol bij je vitaliteit: de conditie van je immuunsysteem. Het hormoon houdt je bloeddruk op peil en zorgt dat je lichaam weerstand biedt tegen ziekteverwekkers. Ongeveer 80 tot 90% van alle serotonine bevindt zich in het maag-darmkanaal, hier levert het een belangrijke rol bij je spijsvertering. Daarnaast maakt het lichaam zelf ook serotonine aan, zoals we hierboven hebben uitgelegd.
Suikerverslaving
Waar gaat het mis? Suiker- en koolhydraatrijke voeding stimuleren eerste instantie de aanmaak van serotonine. Kort gezegd: van koolhydraatrijke voeding krijg je dus een ‘gelukkig’ gevoel. Helaas wel van korte duur. Wanneer je suiker- en koolhydraat rijke voeding eet gaat het lichaam ook meer insuline produceren. Bij een voortdurend te hoog insulinegehalte in jouw lijf raakt je hormoonhuishouding uit balans en kan je lichaam zelf minder goed serotonine aanmaken én opnemen. Er ontstaat dan al snel een serotonine tekort, dat maakt dat je behoefte aan suikerrijke voeding alleen maar weer toeneemt: de welbekende suikerverslaving. Je hebt dus steeds meer koolhydraten nodig om het zelfde gevoel te ervaren.
Spirulina
Zorg dat je voeding eet dat rijk is aan de natuurlijke aminozuur tryptofaan, dat de aanmaak van serotonine regelt in je darmen via 5-HTP. Voldoende aanmaak van serotonine in je lichaam zal er voor zorgen dat je minder snel grijpt naar snelle suikers en koolhydraten. Mocht je de drang naar koolhydraatrijke voeding herkennen dan kan het zijn dat je veel voordeel haalt uit het eten van vis, vlees, rauwe cacao, cashewnoten of het toevoegen van superfood spirulina aan je voedingspatroon.
Tekst: hormoonfactor trainer Alex van der Werf en Foodblogster Noeska Pak voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
12 maart 2015
Insecten als snack
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
16 november 2016
Interview Vriendin
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
22 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –