De gezondste vetten en oliën om mee te koken!

vet

Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.

Vet is gezond

Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.

Verschillende soorten vet

Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.

Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur 

 • Avocado olie
  Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
  Kookpunt: 260 °C
 • Ghee
  Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
  Kookpunt: 230 °C
 • Macadamia olie
  Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
  Kookpunt: 215 °C
 • Kokosolie
  Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
  Kookpunt: 230 °C

Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken

 • Roomboter
  Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
  Kookpunt: 175 °C
 • Cacaoboter
  De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
  Kookpunt: 185 °C
 • Olijfolie
  Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
  Kookpunt: 175 °C
 • Sesamolie
  Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
  Kookpunt: 230 °C

 

Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline

 

Tags: , , , , ,

Comments

  • Marianne
  • 29 oktober 2018
  Beantwoorden

  Hallo
  Je hebt het mis wat betreft het verwarmen van olie!
  Dit zijn de temperaturen die je moet gebruiken…

  De International Olive Council (IOC) adviseert de volgende temperaturen

  Olijfolie: 198-242°c
  Extra virgin olijfolie: 176-210°c.
  Zonnebloem-, sojaolie: 226-232°c.
  Koolzaadolie: 223-229°c.
  Pindaolie: 215-221°c.
  Kokosolie: 176°c.
  De normale olijfolie om in te bakken is erg ongezond….die ligt dagen op een hoop als de goede olie er uit is geperst…na dagen liggen is het een soort koek waar de restjes uit worden gehaald….zeer ongezond!
  Groetjes

  Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.