Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
20 juni 2016
3 x koffievervangers
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
28 februari 2023
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –