Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!
Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!
Ingrediënten:
Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.
- 6 eieren
- 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
- 400 gram geraspte wortel
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet. - 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
- 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 25 milliliter citroensap
- 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
- 100 gram walnoten + extra voor garnering
- 75 gram rozijnen
Voor een ultragezonde frosting
- Light cream cheese met 10 gram whey
Voor een minder verantwoorde frosting
- 200 gram cream cheese
- 50 gram roomboter
- Sap van een halve citroen
- 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)
Bereidingswijze:
Carrot Cake
Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.
Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!
Frosting (de minder verantwoorde versie)
Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.
Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
15 maart 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –