Gezonde borrelrecepten
Glutenvrije, suikervrije én zuivelvrije borrelrecepten, die nog lekker zijn ook! Kan dat echt? Wij vroegen Puur Food Coach Alessandra haar favorieten met ons te delen.
De kerstdagen zijn voorbij, de een heeft het juist in deze periode heel zwaar met gezond eten en keuzes maken, de ander is er fluitend met heerlijke gezonde recepten doorheen gerold. Hoe dan ook, dit soort feestdagen draaien om eten, eten en eten. Dat is niet altijd even makkelijk.
80/20 regel
Zelf houd ik de 80/20 regel aan. Ik voel me daarom niet snel schuldig als ik iets gegeten heb wat eigenlijk niet binnen mijn eetpatroon, zonder suiker, tarwe en koezuivel, valt. Maar een hele avond naar bitterballen, kaasstengels en vlammetjes staren is me toch echt te moeilijk. Vroeg of laat verdwijnt er toch eentje achter mijn kiezen. En vervelend genoeg blijft het nooit bij één, door alle smaak- en kleurstoffen raakt je verzadigingsgevoel ontregeld en kun je achteloos dooreten zonder dat je lichaam een grens aangeeft.
Daarom is het al heel fijn als er een bakje rauwkost aanwezig is of rauwe ongezoute nootjes, maar nog fijner…lekkere snacks die ook nog helemaal verantwoord zijn.
3 gezonde snacks voor de Nieuwjaarsborrel
Boekweit-wraps met spinazie en geitenkaas aan een prikker
Ingrediënten voor de wrap:
150 gr boekweitmeel
50 gr kikkererwtenmeel
2 eieren
3 dl water
snufje zout
kokosolie
Ingrediënten voor de vulling:
200 gr spinazie
1 teentje knoflook
1 kleine ui
peper en zeezout
olijfolie
basilicum
zachte geitenkaas
3 tomaten
Bereiden
Maak een glad beslag van de twee meelsoorten, twee eieren, het water en een snuf zout. Bak vier dunne knapperige pannenkoekjes in kokosolie.Verhit een wokpan en fruit daar de knoflook en het gesneden uitje in. Voeg de spinazie toe en als het gaar is even uit laten lekken. Besmeer de pannenkoeken met zachte geitenkaas en leg daar over een reepje van de spinazie en verse basilicum overheen. Rol de wrap strak op en snij het in reepjes. Serveren met een half cherrytomaatje (vlak voor opdienen toevoegen)
Knapperige amandelcrackers
Deze crackers heb ik leren kennen via oerkrachtvoedingsadvies.nl. Ze zijn zo simpel om te maken, dat ze eigenlijk op geen enkel feestje meer ontbreken. Heerlijk bij dips, een kaasje of gewoon met wat zeezout.
Ingrediënten:
100 gram amandelmeel
1 eiwit
Peper, zeezout en verse groene kruiden naar smaak
(bijvoorbeeld rozemarijn, basilicum, tijm of bieslook)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175°C
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een stevig deeg
- Knip twee gelijke stukken bakpapier ter grootte van je bakplaat
- Plaats het deeg ertussen en rol dit met een deegroller uit tot een hele dunne plak van ongeveer 2 tot 3 mm (hoe dunner hoe lekkerder)
- Snij met een scherp mes het deeg in vierkantjes.
- Plaats de bakplaat in de oven en bak de crackers in ongeveer 15 minuten goudbruin.
De buitenste crackers zijn dunner en daardoor eerder bruin. Haal ze er daarom iets eerder uit en laat de rest nog 2,5 minuten in de oven.
De crackers blijven zeker twee dagen lekker in een afgesloten bewaardoos
Rode bietenhumus met appel
Ingrediënten:
2 gekookte rode bieten
een halve appel
2 eetlepels tahin (sesamzaadpasta)
1 knoflookteentje
2 eetlepels olijfolie
dessertlepel komijn
peper & zeezout
Extra nodig: keukenmachine
Bereiding
Meng de rode bieten, appel, knoflook, tahin, komijn, zout, peper en olijfolie in de keukenmachine tot glad mengsel.
Als het mengsel te droog is kun je er meer olijfolie aan toe voegen.
Serveertip: met schijfjes appel, selderij of komkommer dippen.
Happy Healthy New Year!
Van Pure Food Coaching by Alessandra Cantiniere. Alessandra is voedings- en keukencoach bij Pure Food Coaching, een praktijk die je op weg helpt naar een gezonde en energieke levensstijl. Bekijk hier haar website.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
3 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –