Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
17 september 2015
Ontbijt ijs
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
23 januari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –