Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
28 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –